Két magyar iskolában háromnál több napnyi hiányzást is igazolhatnak a szülők, mégsem omlott össze a közoktatás

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Közleményben nehezményezte februárban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete a magyar iskolák gyakorlatát, mely szerint a szülő csak három nap hiányzást igazolhat. Ez közleményük szerint feleslegesen terheli az egészségügyi rendszert, és nem csupán abban az esetben, amikor a szülők jobb híján a gyermekorvostól remélnek igazolást, adott esetben a családi síelésre. Még a valóban beteg gyerekeknél se volna feltétlenül szükség várótermi várakozásra, növelve ezzel az újabb fertőzések kockázatát, arról nem is beszélve, hogy eleve orvoshiány van a gyermekorvosi ellátásban.

Már ez a közlemény is rávilágított, hogy a merev szabályozás valójában csak csalásra kényszeríti a szülőket. Ezt megerősítette a 24.hu cikke is, amely megkereste azt a két iskolát, amit a gyermekorvosok egyesülete közleményében is megemlített. Egy pomázi iskolában, illetve a Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolában 2017-ben döntöttek úgy, hogy az általános szabálytól eltérve a szülők 3 helyett 15 napot igazolhatnak.

Másfél év után a pomázi iskola igazgatója, Nagy Koppány Lászlóné már összegezni tudta a tapasztalatokat. A lényeg:

a hiányzások száma az új rendszerben ugyanannyi, mint 2017 előtt volt.

Vagyis teljesen megalapozatlannak bizonyultak a félelmek, hogy az engedékenyebb rendszerben nőni fog a hiányzások száma. Nem nőtt, ellenben látványosan csökkent a kamu orvosi igazolások száma. Nagyné amúgy eredetileg még engedékenyebb lett volna, ő azt javasolta, hogy a szülők 30 napot igazolhassanak. Ezt azzal indokolta, hogy a szülőnek korlátlan felelőssége van a gyermeke fölött, "vagyis amit igazol, az úgy van".

Nagyné szerint Pomázon minden érintett élvezi a rendszer rugalmasságából fakadó előnyöket. A szülők úgy érzik, hogy az iskola megbízik bennük, nem is élnek vissza a helyzettel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.