Amal Clooney a brit kormány médiaszabadságot védő nagykövete lesz

külföld
2019 április 05., 16:09
comments 45
photo_camera Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

Jeremy Hunt brit külügyminiszter „globális médiaszabadság-védelmi nagykövetté” nevezte ki Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet, George Clooney feleségét.

A miniszter és Amal Clooney jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben. 

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek. Jeremy Hunt elmondta: a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása - hangsúlyozta a brit külügyminiszter. 

Amal Clooney balra, középen Jeremy Hunt brit külügyminiszter,  jobbra Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a sajtótájékoztatón
photo_camera Amal Clooney balra, középen Jeremy Hunt brit külügyminiszter, jobbra Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a sajtótájékoztatón Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

Amal Clooney arról beszélt, hogy az újságírók védelmében kifejtett jogi tevékenysége során közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogy miként vesznek célba és börtönöznek be riportereket, csak azért, hogy elhallgattassák őket és megakadályozzák a szabad média működését, és olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen - írja az MTI.

Ilyenkor persze mindenkiben felmerül, hogy egy celeb kap látszatpozíciót, de azt például érdemes megemlíteni, hogy Clooney ügyvédként dolgozott a közelmúlt egyik legfontosabb sajtóperében: a két legbátrabb újságírót védte a mianmari állam ellen. Tavaly decemberben autoriter rendszernek nevezte az orbáni államot, egy sorba állítva Észak-Koreával, a Fülöp-szigetekkel, Törökországgal és Brazíliával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.