Amal Clooney a brit kormány médiaszabadságot védő nagykövete lesz

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: DAMIEN MEYER/AFP

Jeremy Hunt brit külügyminiszter „globális médiaszabadság-védelmi nagykövetté” nevezte ki Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet, George Clooney feleségét.

A miniszter és Amal Clooney jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben. 

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek. Jeremy Hunt elmondta: a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása - hangsúlyozta a brit külügyminiszter. 

Amal Clooney balra, középen Jeremy Hunt brit külügyminiszter, jobbra Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter a sajtótájékoztatónFotó: DAMIEN MEYER/AFP

Amal Clooney arról beszélt, hogy az újságírók védelmében kifejtett jogi tevékenysége során közvetlen tapasztalatokat szerzett arról, hogy miként vesznek célba és börtönöznek be riportereket, csak azért, hogy elhallgattassák őket és megakadályozzák a szabad média működését, és olyan új jogi kezdeményezéseken kíván dolgozni, amelyek hatékonyabb nemzetközi válaszlépéseket eredményezhetnek az újságírókkal szembeni erőszak ellen - írja az MTI.

Ilyenkor persze mindenkiben felmerül, hogy egy celeb kap látszatpozíciót, de azt például érdemes megemlíteni, hogy Clooney ügyvédként dolgozott a közelmúlt egyik legfontosabb sajtóperében: a két legbátrabb újságírót védte a mianmari állam ellen. Tavaly decemberben autoriter rendszernek nevezte az orbáni államot, egy sorba állítva Észak-Koreával, a Fülöp-szigetekkel, Törökországgal és Brazíliával.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.