Béelkalauz, haladóknak

futball
2019 április 09., 14:08
comments 99
photo_camera Te jobbra, én balra, a döntőben találkozunk!? Fotó: PAUL ELLIS/AFP

LIVERPOOL-PORTO

"Egyetlen klub volt a legjobb nyolc mezőnyében, amelyik nem akart elkerülni bennünket a sorsolásnál: a Porto. Bosszúra szomjaznak."

1. Várható kezdőcsapatok, hiányzók, statisztika

A vonatkozó nemzetközi, angol és portugál források alapján az alábbi kezdőcsapatok futhatnak ki az Anfield gyepére kedden este:
LIV: Alisson - TAA, v.Dijk, Matip, Milner - Wijnaldum, Fabinho, Henderson - Szalah, Firmino, Mané. (4-3-3)
FCP: Casillas - Maxi Pereira, Militao, Felipe, Telles - Otávio, Danilo, O.Torres, Corona - Marega, Soares. (4-4-2
)

Hiányzók:

LIV: Robertson (eltiltás), Oxlade-Chamberlain (sérülés), J.Gomez (sérülés).
FCP: Pepe (eltiltás), Herrera (eltiltás), Aboubakar (sérülés).

Egyéb kérdőjelek:

  • Joel Matip közel sem volt meggyőző a Liverpool elmúlt néhány meccsén, így akár az is szóba kerülhet, hogy január óta első alkalommal Dejan Lovren kezd a védelem közepén a Vörösöknél.
  • Jordan Henderson nem volt kezdő a múlt pénteki, Southampton ellen vívott bajnoki meccsen, de szinte biztosan visszatér a csapatba kedden.
  • A Porto hétvégi bajnokiján Alex Telles - a csapat egyik legjobb, legfontosabb játékosa - csípősérülést szenvedett, de szinte biztosan tudja vállalni a játékot az Anfielden.
  • Az eltiltott Pepe hiánya miatt a védelmet teljesen át kell szerveznie Sergio Conceicaónak: a nyártól a Real Madridnál játszó Militao húzódhat majd be középre, a helyén pedig vagy a veterán Maxi Pereira, vagy az eredendően inkább szélső Corona kezdhet a bekksor jobboldalán.
  • Conceicao általában 4-4-2-es felállásban játszatja a csapatát, de a sérülések és az eltiltások miatt most opció lehet egy 4-3-3 is, főleg, mivel így a védekezésben kevésbé hasznos, de nagyon kreatív szélső, Yacine Brahimi is beférne a kezdőbe.

Statisztikai érdekességek:

  • a) a Porto története során még sohasem vert meg idegenben angol csapatot, legutóbbi három ilyen meccsének összesített gólkülönbsége pedig 0-10.
  • b) Majdnem napra pontosan tíz évvel ezelőtt (április 7.) a Porto szintén egy angol csapattal játszott a BL legjobb nyolc csapata között: akkor a negyeddöntő odavágóján az Old Traffordon 2-2-es döntetlent ért el Jesualdo Ferreira csapata. A két csapat összeállítása így festett:

Van der Sar - O'Shea, Vidics, Evans, Evra - Carrick, Fletcher, Scholes - C.Ronaldo, Rooney, Pak.

Helton - Sapunaru, Rolando, B.Alves, Cissokho - Lucho, Fernando, Raul Meireles - Hulk, Lisandro, C.Rodriguez.

link Forrás
  • c) A Liverpool idén mindössze egyetlen meccset vesztett el hazai pályán (vs. Chelsea 1-2, a Ligakupában), és 17 győzelem mellett 3 döntetlenje van még az Anfielden. A Porto ellenben a legutóbbi 7 BL-meccséből 6-ot megnyert.

2. Várható meccskép

A portugálok edzőjét, Sergio Conceicaót mostanában egyre gyakrabban nevezi az új José Mourinhónak a sajtó. Nem véletlenül: miután a Nantes-tól - a franciákat kieső helyen vette át, majd hetedikként végzett a tabellán - 2017 nyarán a Dragao Stadionba került, egyik első dolga volt kitenni a csapatból a gárda ikonikus kapusát, Iker Casillast. Igaz, a döntés katasztrofálisnak bizonyult, Conceicao pedig rövid úton belátta tévedését, és nyilvánosan szórt hamut a fejére. (Később aztán, már bajnoki aranyérmesként maga Casillas is elmondta a sajtóban, hogy nagy szüksége volt a kis mosolyszünetre az edzőjével, mert ez segített kitisztítani a fejét.)

photo_camera Conceicao elődje a portugál mondavilágban Fotó: MIGUEL RIOPA/AFP

A Porto egyébként tavaly öt év(!) szünet után lett újra bajnok Portugáliában Conceicao irányításával. A korábbi nagyszerű szélső edzőként is arra a focira esküszik, ami játékosként is jellemezte: agresszív, villámgyors, direkt. Előszeretettel használja a letámadást, a csapatai pedig általában 4-4-2-ben állnak fel.

A csapatjáték kulcsa a felfutó balbekk, Alex Telles - neki a középre mozgó szélső (általában Brahimi) csinál helyet - illetve a Marega-Aboubakar csatárduó. A Porto passzainak átlagban 82%-a rövid, lapos átadás, ez mutatja, hogy a labdával sincsenek rossz viszonyban a játékosaik, a legveszélyesebbek azonban így is akkor tudnak lenni, ha ötemeberes presszinget vezényel az ellenfél térfelén az edző.

photo_camera Forrás: WyScout

Mi működhet a Liverpool ellen?

A portugálok védekezése nem ritkán egészen a félpályáig tolódik fel a meccseken, hogy elszívja a levegőt az ellenfél középpályásai elől. A Liverpool ellen ez nem biztos, hogy menedzselhető szintű kockázatot jelentene, így Conceicao várhatóan konzervatívabb meccstaktikát választ majd - az sem kizárt, hogy visszaáll 4-5-1/4-3-3-ra, és nem Soaressel, hanem egy plusz középpályással pótolja majd Maregát.

A 'Poolnak elsősorban a védelem két szélén kell majd résen lennie (főleg Robertson hiányában), illetve figyelni arra, nehogy idejekorán becsapdázza őket a portói letámadás - itt az ún. “kőműves-középpálya” (Henderson, Wijnaldum, Milner) okozhat gondokat. Ezzel együtt papíron komoly minőségi és taktikai fölényben vannak az angolok, amit főleg hazai pályán, illene ki is használniuk.

Ajánlott olvasnivaló a Porto és (az egyébként klasszis motivátorként elkönyvelt) Conceicao stílusáról:

link Forrás

És még egy:

link Forrás

Ajánlott olvasnivaló Pep Lijndersszel, Klopp segítőjével, aki 24 évesen a PSV Eindhoventől igazolt Portóba, hogy utánpótlás-edzőként segítse a klub akadémiájának megújítását (és közte olyan játékosok kinevelését, mint André Gomes, Diogo Dalot vagy Ruben Neves):

link Forrás

3. Kulcsemberek

ÉDER MILITAO (FC PORTO)

A világ egyik, ha nem a legkapósabb védője volt - egészen addig, míg márciusban a Real Madrid be nem jelentette, hogy 50 millió euróért megvásárolta őt jelenlegi klubjától.

Militao egyébként brazil, mindössze 21 éves, középhátvédként és a bekksor jobboldalán is bevethető. Elképesztően jól cselez, labdabiztos - oké, egy brazil játékostól ez el is várható - miközben a fizikuma is bőven világelit. Szakmányban nyeri a fejpárbajokat, a földön elnyomni nem lehet, okosan olvassa a játékot, jól szerel, képes blokkolni is.

Legnagyobb hátránya a fegyelmezetlensége, és az, hogy a labdakihozataloknál hajlamos kalandorként viselkedni - ezért is lehet, hogy fontos meccseken gyakorta inkább jobbhátvédként használja edzője. Egy évvel ezelőtt a Sao Paulóból vette meg őt a Porto, potom 7(!!!) millió euróért cserébe.

GEORGINIO WIJNALDUM (LIVERPOOL)

Amikor az idei szezon előtt a Liverpool látványosan bevásárolt középpályásokból (Fabinho, Naby Keita), aligha akadt ember a Földön, aki arra fogadott volna, hogy a 2018/2019-es évadban Jürgen Klopp legtöbbször mégis a holland Gini Wijnaldumot favorizálja majd a pálya közepén - pedig éppen ez történt. Wijnaldum nélkül elképzelhetetlen a 'Pool egyik legfontosabb csapatrésze, a középpályás ráadásul remek teljesítménnyel hálálja meg edzője bizalmát.

A játékos fiatalon óriási tehetségnek indult a Feyenoordban - még egyértelműen támadóként -, hogy aztán a PSV-nél már irányítót faragjanak belőle, ő pedig 17 gólos(!) szezont teljesítsen az Eredivisie-ben. Már ekkor feltűnő volt viszont, hogy Wijnaldum a pálya szinte bármelyik pontján feltalálja magát: a holland korosztályos válogatottakban támadó szélsőként indult, később a csatárok mögé tolt fazonszabász lett belőle, Angliába pedig már amolyan hatos-nyolcas keverékként került. Tavaly a Liverpoolban volt olyan meccse is, ahol középhátvédként kellett szerepelnie, és ezt a feladatot is sikerült megoldania.

Szól az a metál rendesen
photo_camera Wijnaldum akcióban Fotó: OLI SCARFF/AFP

Idén először a Crystal Palace elleni, februári bajnokin hiányzott a 'Pool kezdőcsapatából - Kloppék hiányolták is őt rendesen, hiszen a középpálya stabilitása megbomlott, és egy őrült meccsen csak 4-3-ra nyertek a Vörösök. Wijnaldum tehát egyszerre metronóm (11 km-es futásátlaga van idén), és szerencsehozó kabala is, miközben pályafutása magasan legjobb szezonját teljesíti egy elképesztően magas színvonalon játszó csapatban. Ő maga az egyensúly, a kiegyensúlyozottság, az örökösen megjátszható biztos pont.

TIPP:
LIVERPOOL-FC PORTO 3-1


********

TOTTENHAM-MAN CITY

"Kétféleképpen lehet játszani a City ellen: vagy letámadod őket, és védekezésre kényszeríted a védekezéshez nem igazán szokott bekkjeiket, vagy beülsz a kapud elé, és reménykedsz, hogy megúszod."

1. Várható kezdőcsapatok, hiányzók, statisztika

Nem könnyű tippelni, de lássuk, milyen kezdőcsapatok futhatnak ki a Spurs új stadionjának gyepére kedden este:

TOT: Lloris - Alderweireld, Sánchez, Vertonghen - Trippier, Sissoko, Winks, Rose - Eriksen, Alli - Kane. (3-4-2-1)
MCI: Ederson - Walker, Stones, Otamendi, Laporte - De Bruyne, Fernandinho, D.Silva - Bernardo, Agüero, Sterling. (4-3-3)

Hiányzók:

TOT: Dier (sérült), Aurier (sérült), Lamela (sérült), Llorrente (kérdéses).
MCI: Zincsenko (sérült), Delph (sérült).

Egyéb kérdőjelek:

  • Szon Hjung-min és Lucas Moura is kimaradhat a kezdőből, miután Mauricio Pochettino vélhetően háromvédős rendszernek szavaz bizalmat a City ellen.
  • Ha mégis négyvédős lenne a felállás, akkor valószínűleg Davinson Sanchez marad ki, és a helyén kezdőként lép pályára a koreai támadó (4-3-2-1).
  • A Citynél a legnagyobb gondot a balhátvéd poszt jelenti: Fabian Delph után Olekszandr Zincsenko is kidőlt sérülés miatt, miközben a novemberi sérüléséből felépülő Benjamin Mendy lábába mindössze 79 játékperc került az idei naptári évben (a hétvégi, Brighton elleni kupa-elődöntőn). Ezek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy Aymeric Laporte húzódik majd ki erre a posztra a meccsen.
  • A védelem közepén három játékos harcol két helyért a Cityben: Otamendi, Stones és Kompany közül valószínűleg előbbi kettő lesz majd a pályán a kezdő sípszó pillanatában.
  • Sergio Agüero a City elmúlt két meccsét kihagyta, de a Spurs elleni meccsen már valószínűleg bevethető lesz, mint ahogyan a húzódással bajlódó Kyle Walker is, aki volt csapatával nézhet farkasszemet.

Statisztikai érdekességek:

  1. A City legutóbbi 7(!!!) BL-meccsen is legalább két gólt szerzett.
  2. A Spurs és a City legutóbbi négy egymás elleni meccsén a manchesteriek a félidőben és a meccsek végén is nyerésre álltak, mindig.
  3. A Tottenham a legutóbbi hat BL-meccsén veretlen, viszont zsinórban négy elbukott meccsnél tart a City ellen.

2. Várható meccskép

photo_camera Pochettino ma biztosan nem fog köpni az eredményre Fotó: OLI SCARFF/AFP

A meccskép szempontjából igazán három tényezőre érdemes kitérni:

  • Letámad-e a Spurs?

Egy évvel ezelőtt a Tottenham komolyan nekiugrott a Citynek, aminek az lett a vége, hogy a lábbal amúgy sem gyenge Ederson lazán átrúgdosta a presszinget, Guardiola csapata pedig tükörsimán, 4-1-re győzött. Az azóta lejátszott meccseken a Spurs mintha nem találta volna a helyét: mindkétszer simán nyert a City, a londoniak pedig abszolút nem tűntek kifejezetten éles, vagy nehéz ellenfélnek.

Tekintve a bajnoki formákat, nagy meglepetés lenne, ha kard-ki-kard kezdene a Spurs, ugyanakkor tény: nekik a BL idénre talán már csak jutalomjáték, veszítenivaló nélkül, miközben a bajnokságban még nagyon sokat kell izzadniuk a TOP4 eléréséhez. Ebből az alapállásból kijöhet egy olyan konstelláció, amelyikben a Tottenham bátran felvállalja, hogy magasan védekezik, ezzel pedig kellemetlen perceket okoz annak a City-nek, amelyik tavaly a BL ezen szakaszában Klopp elképesztő hatásfokkal pörgő gegenpressingjében botlott el. (Ugyanitt érdemes feljegyezni azt is, hogy Fernandinho, aki a City játékának pótolhatatlan láncszeme, kirívóan rosszul teljesít az ún. nagy meccseken, pláne, ha nagy nyomás alatt játszik - lásd vb-negyeddöntő Belgium ellen.)

  • b) És a City?

A Spurs idei szezonjának egyik nagy tanulsága, hogy a csapat nyomás alatt egyszerűen nem elég erős a középpályán, és rendszeresen képes összeomlani komolyabb intenzitású letámadás ellen. Ebben nyilván van szerepe annak is, hogy most már zsinórban két átigazolási ablakban nem frissítették a keretet - miközben minden rivális erősödött -, de a Sissoko-Winks-Dier vonal eleve nem feltétlenül garancia a gyors és megbízható passzjátékra. A City előtt ott a lehetőség, hogy kihasználja ezt a sanszot, és addig szorongassa a Tottenhamet, amíg az (szokás szerint?) össze nem omlik a csapások súlya alatt.

  • c) Ki uralja majd a pálya szélét?

A City kontra ellen továbbra is sokszor sebezhető, de kérdés, mennyire lesz képes gyorsan átrendeződni támadásra a Tottenham, ha hátul három védőt, plusz két védekező jellegű középpályást (Sissoko, Winks) parkoltat. A válasz valószínűleg a sehogy, így Pochettinónak mindenképp kockázatot kell vállalnia ahhoz, hogy legyen esélye a győzelemre az első meccsen. Másfél hete a Liverpool ellen már láttuk, mennyivel jobban áll ennek a csapatnak a kezdeményezés és a négyvédős játék (nagyon adja magát a 4-2-3-1), de félő, hogy Pochettino ezt elsőre nem meri majd bevállalni. Meglátjuk.

Szerintünk José Mourinho megtalálja az Eriksen-Alli-Kane hármas ellenszerét
photo_camera A nagy hármas újra összeállhat a City kapuja előtt Fotó: Stephen Wright/DPPI

3. Kulcsemberek

SZON HJUNG-MIN (TOTTENHAM)

Ha kell, gólt lő, ha kell, részt vesz a letámadásban, ha kell, a szélről indul, ha kell, akkor második csatár Kane mögött. Összjátékban is hasznos, a befejezései is javulnak - mégsem feltétlenül lesz kezdő a keddi meccsen a City ellen. Miért lehet ez így?

Alázás #2.
photo_camera SONAAAAAALDOOOOO! Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Egyrészt, Szonnak elképesztően zsúfolt szezonja van: nyáron nem sokat pihent, szezon közben is voltak sérülései, hiányzásai, hullámvölgyei - az azonban mellette szól, hogy Kane sokkal hatékonyabban képes játszani, ha a koreai támadó szerepel mellette. Ha az angol visszalép, ő sprintel a helyére a támadók mögé, ha valamikor, a City ellen biztosan működhet ez a stratégia. Ha kezdő lesz. Kezdő lesz?

FERNANDINHO (MAN CITY)

Nélküle a City kis híján kiszállt a bajnoki címért folytatott versenyfutásból december és január fordulóján, pedig Pep Guardiola John Stonesszal és Ilkay Gündogannal is megpróbálta pótolni. Labdát szerez, ütközik, ha kell megelőző faultot eszközöl, de helyezkedése, és passzjátéka is kiemelkedő.

Csak éppen nem a nagy meccsek embere, teher alatt hajlamos összeomlani, segítség nélkül belehibázik, presszing alatt összeroskad. Egyszerre pótolhatatlan fogaskerék, és szűk keresztmetszet - vajon lehet vele BL-esélyes, sőt, győztes a Manchester City? Ez az idei szezon egyik legnagyobb kérdése.

TIPP:
TOTTENHAM-MAN CITY 0-2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.