Lemondásra kényszerült a fukusimai túlélőket megsértő japán miniszter

Miután egy adománygyűjtő vacsorán megsértette a fukusimai katasztrófa túlélőit, csütörtökön lemondott posztjáról Szakurada Jositaka, Japán Olimpia-minisztere. Szakurada arról beszélt az eseményen, hogy a 2011-es földrengés, cunami és atomkatasztrófa sújtotta térség gazdaságának felélesztésénél sokkal fontosabb a kormányzó LDP jelöltjének támogatása pénzzel.

Szakurada Josikata lemondása benyújtása után nyilatkozik az újságíróknak.Fotó: Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun

Abe Sindzó kormányfő elfogadta a lemondását, majd bocsánatot kért választóitól, hogy egyáltalán kinevezte. "Bocsánatot kérek a katasztrófa sújtotta övezetekben élőkről tett nyilatkozatáért" - mondta.

Szakuradának amúgy nem ez volt az első botrányos megnyilatkozása. Idén februárban azzal borzolta az idegeket, hogy a jövő évi olimpia éremesélyesének tartott Ike Rikako leukémiájának hírére reagálva "csalódottságáról" beszélt, hogy a hír lelohaszthatja a lelkesedést a jövő évi olimpia iránt.

Tavaly, amikor még a kiberbiztonságért felelős miniszter volt, beismerte, hogy még soha életében nem használt számítógépet. 2016-ban pedig szimplán "profi prostituáltaknak" nevezte azokat a kínai és koreai nőket, akiket a japán hadsereg a második világháborúban szexrabszolgaságra kényszerített.

Szakurada lemondásával most újra az a Szuzuki Sunicsi veheti át az olimpiai tárcát, akinek a helyére tavaly októberben Szakuradát nevezték ki. (Via BBC)