Lemondásra kényszerült a fukusimai túlélőket megsértő japán miniszter

külföld
2019 április 11., 09:51

Miután egy adománygyűjtő vacsorán megsértette a fukusimai katasztrófa túlélőit, csütörtökön lemondott posztjáról Szakurada Jositaka, Japán Olimpia-minisztere. Szakurada arról beszélt az eseményen, hogy a 2011-es földrengés, cunami és atomkatasztrófa sújtotta térség gazdaságának felélesztésénél sokkal fontosabb a kormányzó LDP jelöltjének támogatása pénzzel.

Szakurada Josikata lemondása benyújtása után nyilatkozik az újságíróknak.
photo_camera Szakurada Josikata lemondása benyújtása után nyilatkozik az újságíróknak. Fotó: Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun

Abe Sindzó kormányfő elfogadta a lemondását, majd bocsánatot kért választóitól, hogy egyáltalán kinevezte. "Bocsánatot kérek a katasztrófa sújtotta övezetekben élőkről tett nyilatkozatáért" - mondta.

Szakuradának amúgy nem ez volt az első botrányos megnyilatkozása. Idén februárban azzal borzolta az idegeket, hogy a jövő évi olimpia éremesélyesének tartott Ike Rikako leukémiájának hírére reagálva "csalódottságáról" beszélt, hogy a hír lelohaszthatja a lelkesedést a jövő évi olimpia iránt.

Tavaly, amikor még a kiberbiztonságért felelős miniszter volt, beismerte, hogy még soha életében nem használt számítógépet. 2016-ban pedig szimplán "profi prostituáltaknak" nevezte azokat a kínai és koreai nőket, akiket a japán hadsereg a második világháborúban szexrabszolgaságra kényszerített.

Szakurada lemondásával most újra az a Szuzuki Sunicsi veheti át az olimpiai tárcát, akinek a helyére tavaly októberben Szakuradát nevezték ki. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.