Svájc felszámolná a vésztartalékokat kávéból, mert az „nem létfontosságú az élethez”

Megszüntetné a kávé kötelező vésztartalék-képzését a gazdasági ellátásért felelős svájci szövetségi hivatal (BWL), mondván: a kávé nem létfontosságú a túléléshez.

Svájcban a két világháború között kezdtek felhalmozni vésztartalékot olyan alapvető termékekből, mint a cukor, a rizs, az étolaj vagy az állati takarmány. Az erről szóló törvény arra kötelez 15 kávéforgalmazó céget, köztük a Nestlét, hogy képezzenek 15 300 tonnás állandó „vastartalékot” nyers kávébabból, ami a svájciak jelenlegi magas kávéfogyasztását 3 hónapon át képes fedezni.

A BWL a héten nyilvános vitát kezdeményezett a kávé tartalékképzési kötelezettségének megszüntetéséről. A javaslat indoklása szerint „a kávé nem létfontosságú az élethez”, ezért 2022-ig eltörölnék a kötelező tartalékképzést, és a kereskedők szabadon dönthetnének a meglévő készletek felhasználásáról, a költségek csökkentése miatt pedig olcsóbb lenne a kávé a boltokban.

Ellenzi a tervet a vésztartalékokat kezelő RéserveSuisse szervezet, ami szerint a 15 érintett cég közül 12 folytatná a készletezést, mivel az segít kivédeni az ingadozásokat az utánpótlásban. A szervezet szerint a javaslat túl kevés figyelmet szentel az ital jótékony egészségügyi hatásának is, így antioxidáns- és vitamintartalmának.

Svájc 8,5 millió lakója most fejenként évi 9 kg kávét fogyaszt, sokkal többet, mint a britek (3,3 kg) vagy az amerikaiak (4,5 kg). (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.