Úgy tűnik, hogy eljöttek Omar Bashir hatalmának utolsó órái

2019 április 11., csütörtök 4:40
45

Csütörtök reggelre a szudáni hadsereg alakulatai megszállták a főváros, Khartoum legfontosabb kereszteződéseit és hídjait, írja a BBC a Reuters szemtanúk beszámolóin alapuló jelentése alapján. Az AFP szintén szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint katonai járművek hajtottak be arra a támaszpontra is, ahol Omar al-Bashir szudáni diktátor rezidenciája is van.

Ez alapján a Reuters már arról spekulál, hogy talán puccs robbant ki. A szudáni kormánymédia jelentése szerint a hadsereg hamarosan bejelentést tesz. Ezután már csak katonai zenét sugárzott a rádió. Mindeközben egy dél-szudáni politikai elemző, Reech Malual-Akumric már arról posztolt a Twitteren, hogy a hadsereg közleménye szerint Bashirt "felmentették minden feladata alól", és hamarosan egy éves átmeneti időszakot hirdetnek 2020 áprilisáig.

Más források még nem erősítették meg, hogy ez állna a közleményben, vagy hogy egyáltalán kiadta-e már a közleményét a hadsereg. A helyszíni tudósítások szerint közben már ezrével gyülekeznek az emberek annál a katonai támaszpontnál, ahol a védelmi minisztérium mellett Bashir rezidenciája is van. A BBC-nek sikerült beszélni egy tüntetővel, aki szerint az emberek már ünnepelnek Khartum utcáin, mert egyre inkább elhiszik, hogy a hadsereg tényleg elmozdítja az elnököt.

Szudánban decemberben kezdődtek tömeges tiltakozások az országot 1989 óta vezető Bashir ellen. A tiltakozásokat eredetileg az élelmiszerárak és a megélhetés költségeinek növekedése robbantotta ki. De hamar kormányellenes tüntetéssorozattá alakult, ahol már Bashir távozását követelték. A tüntetők képviselői már korábban is jelezték, hogy tárgyalnának a hadsereggel egy átmeneti kormány felállításáról.

Bár a hatóságok eleinte erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben - még a hivatalos adatok szerint is legalább 38-an vesztették életüket december óta az összecsapásokban - a szudáni rendőrség részben már átállt, kedden szóvivőjük arra szólított, hogy kössenek megállapodást a békés hatalomátadás feltételeiről, egyben elrendelték, hogy a rendőrök ne lépjenek fel a tüntetők ellen. 

UPDATE 09:20: Az elmúlt napokban nem csupán a rendőrség állt át, hanem alacsonyabb rangú katonák is tömegesen. Voltak tüntetések, ahol a katonák éleslőszerrel védték a tiltakozókat a titkosszolgálatoktól. Elképzelhető, hogy a hadsereget ez késztette lépésre, elkerülendő, hogy katonai alakulatok kezdjék lőni egymást. Közben arról is találgatások kezdődtek, hogy a hadsereg azért vár ki a közleménye kiadásával, mert előbb az egész országot ellenőrzése alá akarja vonni.

UPDATE 10:02: Az elismert szudáni újságíró, Yousra Elbagir értesülései szerint jelenleg magas szintű tárgyalások zajlanak a hadsereg főhadiszállásán a különböző erőszakszervezetek vezetői között egy új, átmeneti tanács, a Fegyveres Erők Felső Tanácsának létrehozásáról. Értesülései szerint a találkozón a az alelnök-védelmi miniszter, Awad Ibn Auf és a rendőrség vezetője a szudáni titkosszolgálat nagyhatalmú főnökével, Salah Goshsal és a kormánybarát arab milícia, a Janjaweed Hemidti nevű vezetőjével egyeztet. Ez azért lényeges, mert a kormányellenes tüntetők ellen a hadsereg és a rendőrség egy ideje már nem lép fel, a titkosszolgálat és a Janjaweed azonban halálos erőt is bevet ellenük.

Elbagir értesülései szerint az átmeneti kormányként értelmezhető tanács vezetésére a hadsereg vezérkari főnöke, Kamal Abdel-Marouf tábornok tűnik a legesélyesebbnek.

Közben egy al-Hadasz nevű helyi tévé egy tartományi miniszterre hivatkozva már azt állítja, hogy Omar el-Bashir már le is mondott. Ezt más források még nem erősítették meg. Egy szudáni újságíró, Reem Abbas más forrásból szintén megerősítetlen beszámolója szerint egy karthoumi börtönből elkezdték szabadon engedni a foglyokat. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt