Trump demokrata ellenfelei választókörzeteibe akarta deportáltatni a határon elfogott bevándorlókat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Fehér Ház azzal akarta büntetni Donald Trump legelszántabb demokrata ellenfeleit, hogy a mexikói határon feltartóztatott bevándorlókat a választókerületükbe deportálta volna, jelezte egymástól függetlenül a bevándorlási ügyekért is felelős Nemzetbiztonsági Minisztérium két közérdekű bejelentője is az amerikai törvényhozásnak.

Őrizetbe vett bevándorlók egy arizonai zárt táborban február 28-án. A Fehér Ház a táborokból demokrata politikusok választókörzetébe deportálta volna a mexikói határon elfogott bevándorlókat, hogy nyomást gyakoroljon rájuk.Fotó: JOHN MOORE/AFP

A Washington Post beszámolója szerint a Fehér Ház előbb tavaly novemberben vetette ezt fel a bevándorlási hivatalnak, amikor éppen a Közép-Amerikából indult migránskaravánnal voltak tele a hírek. Másodjára pedig idén februárban, az amerikai kormányzati leállás után, amikor Trump még mindig a határfalára próbált pénzt kizsarolni a törvényhozóktól.

A megtorlás motiválta

A Post birtokába került emailek szerint a Fehér Ház először november 16-án érdeklődött affelől, hogy nem lehetne "kis- és közepes befogadó városokba" buszoztatni a mexikói határon őrizetbe vett bevándorlókat. Az ún. befogadó városok azok, amelyek Trump bevándorlóellenes lépéseire reagálva megszakították az együttműködést a bevándorlási hatóságokkal, és nem hajlandók kiadni nekik az ott élő bevándorlókat. Több amerikai megapolisz, például New York és Chicago is ilyen, de a Fehér Ház nem ezekbe a milliós nagyvárosokba, hanem olyan, demokrata vezetésű kisebb településekre akarták deportálni az elfogottakat, ahol megjelenésüknek érezhető hatása lett volna. Ez alapján egyértelműnek tűnik, hogy a céljuk a Trumppal szembehelyezkedők büntetése volt.

Ez pár hónappal később még egyértelműbben kiderült. Február közepén, az amerikai történelem leghosszabb részleges kormányzati leállása után Trump és a demokraták között komoly vita robbant ki a bevándorlási hivatal költségvetéséről. Trumpék több pénzt akartak kiharcolni a hivatalnak, hogy az újabb férőhelyeket létesíthessen zárt táboraiban, miközben a demokraták a párt balszárnyának nyomására még a meglévő kapacitást is csökkentették volna. Ekkor vetődött fel újra, hogy a határon elfogott bevándorlókat demokrata politikusok választókörzeteibe deportálják. Egy, a Postnak neve elhallgatását kérve nyilatkozó nemzetbiztonsági minisztériumi tisztviselő szerint az ötletet egyértelműen "a megtorlás" motiválta. "Szerintem azt gondolták, hogy ezzel nyomást gyakorolhatnak ezekre a közösségekre, hogy más nézőpontból is megérthessék, miért van szükség több férőhelyre a zárt táborokban" - mondta.

A Post értesülései szerint amúgy a bevándorlási hivatal vezetői elsőre nem vették komolyan a Fehér Ház kérését, de amint az elnöki hivatal elkezdett nyomást gyakorolni rájuk az ügyben, felkérték jogtanácsosaikat, hogy fejtsék ki véleményüket. Bár formális jogi szakvéleményt nem adtak ki, iránymutatásuk alapján a hivatal ügyvivő igazgatója, Matthew Albence közölte a fehér házzal, hogy a tervük alkalmatlan és nincs jogalapja. A hatóság amúgy már novemberben is azzal dobta vissza a Fehér Ház ötletét, hogy nincs jogosítványuk a menedékkérők országon belüli áthelyezésére, csak a kitoloncolásukra, az országon belüli mozgatásuk ráadásul még felelősségi kérdéseket is felvet, ha netán egy ilyen deportáló busz balesetet szenvedne, és valaki megsérülne.

Az ötletgazda hallgat

Mivel végül a demokraták engedtek az ügyben, a javaslat is elsikkadt, írja a Post. A lap megkereste Albacenét, aki közleményében tagadta, hogy a Fehér Ház nyomást gyakorolt volna rá. "Megkérdezték a véleményem, amit én elmondtam, ők pedig figyelembe vették" - írta. A Post azt a Fehér Házi tanácsadót is megkereste, aki értesüléseik szerint kitalálta az egészet. Ő Stephen Miller, Trump migránsellenes bevándorlási főtanácsadója.

Stephen Miller, Trump migránsellenes főtanácsadója akart bosszúból bevándorlókat buszoztatni Trump demokrata ellenfeleinek választókörzeteibe.Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Bár az ő neve egyetlen, a Post által látott levélben sem bukkan fel, forrásaik szerint ő tárgyalt a javaslatról a bevándorlási hivatallal. "Ez gyakorlatilag Miller ötlete volt, amit senki sem akart megvalósítani. Lényegében az történt, hogy Miller hivogatta az embereket a bevándorlási hivatalnál, hogy ha a demokraták megvágnák a költségvetésüket, akkor oldják meg, hogy demokrata politikusok, például a házelnök Nancy Pelosi választókörzetében engedjék szabadon az elfogott bevándorlókat" - nyilatkozta a lapnak az amerikai törvényhozás megbízásából dolgozó, de neve elhallgatását kérő nyomozó. Miller nem kívánt válaszolni a Post megkeresére.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.