Éppen csak megnyerték a szociáldemokraták a finn választást

Parlamenti választást tartottak vasárnap Finnországban, és elképesztően szoros végeredmény született.

Győztek a szociáldemokraták, 17,8 százalékkal. 40 képviselőjük lesz a 200 fős parlamentben. A szociáldemokraták utoljára 1999-ben győztek, bár kisebb koalíciós partnerként voltak már hatalmon azóta is.

Antti Rinne, a finn szociáldemokraták elnöke.Fotó: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AFP

Második lett a Finn Párt, 17,6 százalékkal, nekik 39 képviselőjük lesz. A párt a konzervatívok csoportjához tartozik az EP-ben (a lengyel és a brit kormánypártok mellett), és ők a leginkább EU-szkeptikusok a finn belpolitikában. Az idei kampányban a klímaváltozás túllihegése, a migráció megfékezése, és a hagyományos finn értékek jegyében kampányoltak. 2015-ben, a legutóbbi választás idején hajszálra pontosan ugyanígy 17,6 százalékot kaptak, csak akkor még Igazi Finnek volt a párt neve. Akkor koalícióra léptek a náluk mérsékeltebb jobbközép pártokkal, de 2017-ben a párt frakciója kettészakadt, és akik újjászervezték magukat Finn Párt néven, azok kiléptek a koalícióból. 

A harmadik helyet 16,7 százalékkal a most leköszönt finn kormány kisebbik pártja, a Nemzeti Koalíció Pártja szerezte meg, 37 képviselőjük lesz. 

Ez a három párt majdnem ugyanannyi szavazatot kapott, nagyjából félmilliót.Csak negyedik lett a Centrumpárt, amely eddig a legnagyobb frakciót adta, és a kormány legnagyobb pártja volt. Ők 14 százalékot szereztek. Csak ez a párt ért el rosszabb eredményt mint négy éve, a többiek mind javítottak, vagy szinten tartották magukat. Nekik azonban 49 helyett csak 31 képviselőjük lesz.

Ötödikek lettek a Zöldek, nekik 20 képviselőjük lesz, 16 mandátumot szerzett a szocdemektől balra álló Baloldali Szövetség, 10-et a svéd kisebbség pártja, míg 5-öt a kereszténydemokraták.

Ha a természetes partnereket nézzük, nem jön ki senkinek sem a kormánytöbbség: a balos és zöld pártoknak sem,  és a jobbközép pártoknak sem. 

Svédországban hasonlóan nehéz helyzet alakult ki tavaly ősszel, ott is éppen csak győztek a szociáldemokraták, de nem bírtak többséget alkotni természetes szövetségeseikkel. Végül a jobbközép tömb egyik pártjával kiegyezve tudtak hosszú hónapok tárgyalásai után kormányt alakítani.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.