Tíz éve nem volt ilyen magas a munkanélküliség Törökországban

külföld
2019 április 15., 10:03
comments 63

Törökországban januárban tovább emelkedett, 10 éves csúcsra nőtt a munkanélküliség, jelezve a gazdaság gyengélkedését.

A török statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az év első hónapjában, januárban a ráta 14,7 százalékra emelkedett a decemberi 13,5 százalékról.
Egy éve januárban kisebb, 10,8 százalékos munkanélküliséget mértek Törökországban.

Idén januárban a 27,16 millió munkaképes lakosra 4,6 millió munkanélküli jutott.
A magas infláció és a török líra gyengülése miatt a gazdaság a tavalyi év második felében recesszióba került. Az infláció június óta sorra 15 éves csúcsokat döntött, a legrosszabb hónapban, októberben a 25 százalékot is meghaladta a pénzromlás éves összevetésű üteme.

Márciusban 19,71 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, a februári infláció 19,67 százalék volt.   

A török statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben 2,4 százalékkal zsugorodott a török hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, amikor 1,1 százalék volt a csökkenés. Azzal, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodott a gazdaság, technikai értelemben recesszióba került, először 10 éven belül.

A török gazdaság tavalyi növekedése 2,6 százalékra lassult a 2017. évi 7,4 százalékról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.