Meghalt Bács Ferenc színművész

gyász
2019 április 16., 11:11
Bács Ferenc
photo_camera Bács Ferenc Fotó: Péter Fenyvesi / youtube

„Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára” - írja az MTI a művész feleségének közlése nyomán. 

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született, Kolozsvárott nőtt fel. Családjával együtt 1977-ben áttelepült Magyarországra, ahol hamar népszerűvé vált. 

Ismertebb főszerepei között van Newton A fizikusokban, Ádám Az ember tragédiájában, Higgins professzor a My Fair Ladyben, Tót Örkény István darabjában. 

Bács Ferenc éveken keresztül járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Több nagy sikerű magyar játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást.

A '70-es évek végétől kezdődően Bács Ferenc volt a Vígszínház, később a József Attila Színház és a Nemzeti Színház művésze is. 

Szinronszínészként is ismert volt, többek között ő kölcsönözte hangját Klaus Brinkmann professzornak A klinika című német tévésorozatban, a Micimackóban pedig Tigrisnek. A Gyűrűk Ura és A hobbit című filmekben Gandalfot szólaltatta meg.