Donald Trump nem hagyta, hogy a Kongresszus elvegye a szaúdiak pénzét

külföld
2019 április 17., 09:48
comments 87

Donald Trump kedden megvétózta a törvényt, amellyel az amerikai Kongresszus - tehát a demokrata többségű képviselőház és a republikánus többségű szenátus is - megvonta Szaúd-Arábiától a jemeni háborúhoz nyújtott anyagi támogatást.

Donald Trump, amint épp amerikai fegyvereket tukmál barátjára, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökösre.
photo_camera Donald Trump, amint épp amerikai fegyvereket tukmál barátjára, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökösre. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Trump döntése több okból is aggáyokat ébreszt. Egyrészt Szaúd-Arábia nincs különösebben tekintettel a civil áldozatokra a jemeni polgárháborúban, így páldául amerikai bombákkal bombázott le egy kisiskolásokkal megpakolt buszt is.

Másrészt az amerikai titkosszolgálatok szerint Szaúd-Arábia de facto irányítója, a trónörökös Mohamed bin Szalman koronaherceg tudtával és utasítására gyilkolhatták meg szaúdi titkosügynökök a disszidens újságírót, Dzsamal Hasogdzsit.

Az amerikai törvényhozókat emellett aggasztotta Trump és Szaúd-Arábia feltűnően bennsőséges viszonya is. Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner például rendszeresen folytat magánbeszélgetéseket a koronaherceggel. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.