Jelentette a szexuális zaklatást, felgyújtották a bangladesi lányt

A 18 éves Nusrat Jahan Rafi március 27-én a rendőrséghez fordult, mert állítása szerint zaklatta a faluja iskolájának igazgatója. Elmondása szerint a madrasa vezetője már régóta molesztálta, de a tanárai mindig azt tanácsolták, hogy inkább hallgasson.

A kihallgatást vezető rendőr felvette a vallomást, de közben olyanokat mondott a lánynak, hogy ami történt, az nem nagy ügy. Ezt onnan lehet tudni, hogy a láthatóan kikészült, zokogó és dühöngő lányról készült videót közzétette a Facebookon. Ami Bangladesben is törvénysértés.

Két képkocka a kihallgatásrólFotó: Facebook

Az igazgatót őrizetbe vették, a lány és a családja pedig elkezdett halálos fenyegetéseket kapni. Az iskola fiú diákjai tüntetést szerveztek az igazgató mellett, amelyen helyi politikusok is részt vettek.

Április 6-án ismeretlenek felcsalták Rafit az egyik iskolaépület tetejére, ahol 

azt követelték tőle, vonja vissza a vallomását. Amikor ezt megtagadta, leöntötték kerozinnal, és felgyújtották.

A támadók legalább négyen voltak, burkával takarták el magukat, és elmenekültek a helyszínről. Rafi egész testét lángok borították, miközben szaladt le a tetőről segítségért kiabálva.

A kórházban megállapították, hogy a bőrfelülete 80 százaléka égett meg. Négy nappal később halt bele a sérüléseibe.

A lány temetésére többezren mentek el, és országszerte tüntetéseken követelték a felelősök megbüntetését.

A temetés utáni napon Banglades miniszterelnöke kijelentette: a bűnösöket példásan kell megbüntetni, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. 

A rendőrség hétfőig 14 embert vett őrizetbe az esettel kapcsolatban, illetve közölte, hogy Rafi támadói az iskola diákjai voltak, köztük egy lány. Sajtóértesülések szerint a fő gyanúsítottjai a madrasa volt diákjai, és a két férfi beismerte, hogy a börtönben meglátogatták a szexuális zaklatással vádolt igazgatót, és ezután szervezték meg a támadást.

A rendőrség a saját eljárását is vizsgálatnak veti alá, a kihallgatást vezető és közzétevő rendőrt állítólag áthelyezték és perbe fogták. (BuzzFeed)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.