A legfelsőbb bíróságig jutott a mozgólépcsőn nem kapaszkodó kanadai nő ügye

külföld
2019 április 19., 14:42
comments 343
Bela Kosoian a mozgólépcsőnél, amin nem kapaszkodott.
photo_camera Bela Kosoian a mozgólépcsőnél, amin nem kapaszkodott. Fotó: Screenshot - CTV News

Bela Kosoiant tíz éve megbilincselve tartották fogva egy montreali metróállomáson, mert nem kapaszkodott a mozgólépcsőn, és nem volt hajlandó igazolni magát az intézkedő rendőrnek. Tíz évvel később esete megérkezett a kanadai legfelsőbb bíróságra, ahol az ügyet tárgyaló bíró mintha a nővel szimpatizálna. "Gondolom ha mindenkit megbírságolnának, aki nem kapaszkodik, óránként százával osztogatnánk a bírságokat" - mondta a keddi meghallgatás egy pontján.

A montreali metró mozgólépcsőin valóban felirat figyelmezteti az utasokat: "Vigyázat, kapaszkodjanak!"

Kosoian valóban nem kapaszkodott, ezt nem is vitatja. Ügyvédje, Aymar Missakila szerint azonban nem is volt kötelessége követni a piktogram utasításait, és csak ezért nem lett volna joguk igazoltatni védencét. Kosoiant a szabálysértési ügyében 2012-ben már felmentette a bíróság, azután kezdeményezett pert a város, az őt igazoltató rendőr és a közlekedési vállalat ellen. Első és másodfokon is vesztett, de a legfelsőbb bíróság befogadta az ügyét.

Kosoian védői szerint ügyfelük szabadságjogai sérültek azzal, hogy alapos indok nélkül igazoltatták. A várost képviselő ügyvéd szerint a rendőr cselekedetei ésszerűek és indokolhatók voltak, az egész helyzet elkerülhető lett volna, ha Kosoian hajlandó igazolni magát. (Via CTV News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.