Az Iszlám Állam jelentkezett a Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként

külföld
2019 április 23., 11:10
comments 67

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások elkövetőjeként - jelentette a szervezet Aamák nevű hírügynöksége. A terrorszervezet egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy valóban ők állnak a támadás hátterében.

Nem sokkal korábban a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese azt mondta, a nyomozás eddigi eredményei alapján a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért. Az új-zélandi Christchurchben 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi.

A legfrissebb összesítések szerint a nyolc robbantásban 321-en haltak meg, 521-en megsebesültek, közülük 375-en vannak kórházban. Eddig 42 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük egy szíriai állampolgárt is.

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF összesítése szerint a támadás halálos áldozatai között 45 gyerek van. A legfiatalabb közülük másfél éves volt.

Srí Lanka kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a terrortámadásokhoz köze lehetett a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű, eddig jobbára ismeretlen terrorszervezetnek, és egyelőre nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak más, külföldi csoportokkal.

photo_camera Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A Srí Lanka-i védelmiminiszter helyettes, Ruvan Vidzsevardene kedden úgy nyilatkozott: a kormány meglátása szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel.

Hozzátette, az elkövetőket bosszúvágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

Az elkövetőkről és hátterükről ugyanakkor egyelőre keveset lehet tudni. Kormányinformációk szerint az egyik merénylőt néhány hónappal ezelőtt Buddha-szobrok megrongálásáért őrizetbe vették. Kilenc őrizetbe vett személyről pedig annyit lehet tudni, hogy egy gyárban dolgoztak, amely az egyik elkövetőhöz tartozik. A rendőrség közlése szerint több mint 20 házat kutattak át.

A Srí Lanka-i kormányzat úgy gondolja, hogy az elkövetők külföldről kaphattak segítséget. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő arról beszélt: nem hiszik, hogy ezeket a támadásokat egy olyan csoport vitte volna véghez, amely csupán erre az országra korlátozódik. Egy nemzetközi hálózat nélkül ezek a támadások nem sikerültek volna - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt