Brunei szerint azért nem kell tartani a homoszexuális emberek halálra kövezését előíró új törvényüktől, mert két tanú is kell az elmarasztaló ítélethez

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Európai Uniónak írt levélben magyarázza Brunei, miért vezettek be az országban egy sor brutális törvényt, például azt, ami halálra kövezéssel bünteti a homoszexuális kapcsolatokat.

A levélben azt állítják, hogy félreérti őket a világ, miközben ők csak a családi kapcsolatok, a házasság és nők védelmében hozták a "szodómiával" és hűtlenséggel kapcsolatos törvényeket.

A halálra kövezésnél és amputációnál, ami lopásért, rablásért, hűtlenségért és szodómiáért jár, különlegesen magas a bizonyításai teher. Legalább kettő vagy négy kifogástalan erkölcsű, igazhitű férfi tanúvallomására van szükség, és közvetett bizonyítékokat nem vesznek figyelembe

- írta a Guardian tudósítása szerint Brunei az Európai Uniónak. Mivel manapság már nehéz igazán erkölcsös, igazhitű tanúkat találni, ezért Brunei szerint nagyon ritkán tudják majd kiszabni ezeket az ítéleteket, szinte csak beismerő vallomások alapján.

A kisebb súlyú cselekmények büntetéseként bevezetett korbácsolással kapcsolatban így nyugtatták az uniót a brunei döntéshozók :

„Az elítéltnek ruhában kell lennie, a korbácsolásnak közepes erővel kell történnie, a korbácsoló nem lendítheti a feje fölé a kezét, a korbács nem törhet csontot, nem szakíthatja fel mélyen a bőrt, nem érheti az arcot, a fejet, a hasat, a mellkast vagy a nemi szerveket.”

Az országban az 1984-ben kikiáltott függetlenség óta illegális a homoszexualitás, de eddig börtönnel büntették. A szigorítások miatt az EU szankciókat tervez az ország ellen, befagyaszthatják az unióban tartott vagyont, beutazási tilalmat rendelhetnek el, és fekete listára tennének brunei érdekeltségben lévő európai szállodákat is. Az országot 1967 óta Hassanal Bolkiah szultán vezeti, aki a világ egyik leggazdagabb embere, személyes vagyonát 20 milliárd dollár (5700 milliárd forint) köré becslik.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.