Negyedével is csökkenhetnek a Magyarországnak járó uniós támogatások az Emmi államtitkára szerint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Annyit már látunk az Európai Bizottság jelenlegi tervei alapján, hogy Magyarország ­uniós támogatása jelentősen, akár 24 százalékkal csökkenhet” - mondta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

A 2021–2027-es költségvetési időszakra vonatkozó csökkenést úgy érzékeltette, hogy miközben most Magyarországon az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából évi 320 euró, a bizottsági javaslat alapján ez a következő időszakban 260 euróra csökkenne. Megjegyezte, hogy a most futó operatív programok nagyjából  9184 milliárd forintból működnek.  

Arra a kérdésre, hogy mit lehet ilyenkor tenni, Vitályos azt mondta „minden körülmények között kiállunk amellett, hogy a kohéziós politikát az azzal közvetlenül össze nem függő célokkal nem lehet összekötni, legyen szó akár a migrációról, akár a jogállamiságról”. Az nem derült ki, hogy ennyi elég lesz-e, de a következő időszakban legalább legalább a humán fejlesztések nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

Az aktuális támogatási időszakról még annyit elmondott, hogy az összes programban megítélt támogatás hatvan százalékát már kifizették. Ezek elsősorban a munkanélküliség csökkentését, a gazdasági növekedést és a versenyképesség felpezsdítését segítették, tette hozzá.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.