Európában kidobott elektronikus hulladék mérgezi az élelmiszert Ghánában

külföld
2019 április 24., 14:42
comments 143

A kidobott elektronikus eszközök sorsát követő két szervezet, az Ipen és a Basel Action Network friss jelentése szerint az illegálisan kezelt európai e-hulladék már kimutatható hatással van a ghánai élelmiszerláncra, írja a Guardian

Agbogbloshie szemétlerakója
photo_camera Agbogbloshie szemétlerakója Fotó: Gioia Forster/dpa Picture-Alliance/AFP

A jelentés szerint a főváros, Accra mellett található nyomornegyedben, Agbogbloshie-ben tenyésztett csirkék tojásaiban mutattak ki többek között veszélyes mértékben dioxinokat és poliklórozott bifenileket (PCB). Ebben a negyedben mintegy 80 ezer ember él, és a helyiek egyik fő bevételi jelentőségét a máshonnan idehordott e-szemét feldolgozása jelenti: a hulladékból többek között rézkábeleket és más fémeket szednek ki, melyet aztán fillérekért tudnak értékesíteni. 

A most közölt jelentés szerint egyetlen szennyezett tojás elfogyasztásával egy felnőtt szervezetébe az európai élelmiszer-biztonsági irányelvekben előírtaknál 220-szor nagyobb arányban kerülhetnek bele dioxinok. De más, az emberi szervezetre ismerten káros anyagokat is ijesztő mértékben mutattak ki a tojásokban. 

A kutatásban ismét hangsúlyozták, hogy komoly problémákat jelent az a szabályozási környezet, melyben jelenleg az európai országokból a szennyező, káros anyagokat tartalmazó elektrotechnikai hulladékokat afrikai országokba, így töbek között Ghánába, Tanzániába és Nigériába szállítják. 

Agbogbloshie 2017 novemberében
photo_camera Agbogbloshie 2017 novemberében Fotó: CRISTINA ALDEHUELA/AFP

Környezetvédők régóta szigorúbb feltételeket szorgalmaznak, hogy a fejlett országokból az e-hulladék ne olyan szegényebb országokba kerüljön, ahol nincs meg a megfelelő infrastruktúra a biztonságos feldolgozásához. 

A ghánai környezetvédelmi hatóság vezetője, Sam Adu-Kumi a jelentés eredményét kommentálva elmondta, hogy Európa országainak maguknak kell kezdeniük valamit a mérgező e-hulladékukkal, ahelyett, hogy fejlődő országokba küldik tovább azokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.