Szeretjük az uniót és még a fideszesek többsége szerint is problémás az EU pénzek körüli korrupció mértéke

POLITIKA
2019 április 25., 09:14
comments 180

Két kutatás is megjelent az Európai Unióval kapcsolatban, az Policy Solutions eredményeit a HVG, az Eurobarométer kutatást az MTI ismerteti.

A Brüsszelben ismertetett adatok szerint az unió támogatottsága 1983 óta most van a csúcson a tagországokban, az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás. A válaszadók 61 százaléka nem csak hasznos, de összességében is jó dolognak tartotta az uniós tagságot, ilyen jó eredményt a berlini fal 1989-es leomlása óta csak egyszer, fél évvel ezelőtt mértek.

Magyarországon a lakosság 61 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, az emberek 78 százaléka véli úgy, hogy az ország profitált a csatlakozásból.

A Policy Solutions mélyebben is belement az unióval kapcsolatos attitűdökbe. Az ő kutatásukból kiderül például, hogy itthon hogy még a fideszesek többsége is pozitívan viszonyul az unióhoz, bár a többi párt támogatóihoz képest ők a legelutasítóbbak.

  • A kormánypárt szavazók 52 százaléka gondol pozitívan a tagságra,
  • míg ez az arány a jobbikosoknál 74 százalék,
  • a szocialistáknál 83 százalék,
  • a momentumosok 85 százalék,
  • a DK-soknák 88 százalék,
  • míg az LMP-seknél 92 százalék.

A fideszesek 84 százaléka gondolja úgy, hogy az EU rá akarja-e kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, de ezzel az állítással valamennyi ellenzéki párt támogatóinak többsége is egyetért.

Az uniós pénzek körüli korrupcióról nincsenek jó véleménnyel a magyarok, a kutatás szerint a magyar társadalom 72 százaléka gondolja, hogy a fejlesztési források jelentős részét ellopják, és még a kormánypárti szavazók többsége (59 százaléka) is azt gondolja, hogy problémás az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke itthon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt