Szeretjük az uniót és még a fideszesek többsége szerint is problémás az EU pénzek körüli korrupció mértéke

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Két kutatás is megjelent az Európai Unióval kapcsolatban, az Policy Solutions eredményeit a HVG, az Eurobarométer kutatást az MTI ismerteti.

A Brüsszelben ismertetett adatok szerint az unió támogatottsága 1983 óta most van a csúcson a tagországokban, az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás. A válaszadók 61 százaléka nem csak hasznos, de összességében is jó dolognak tartotta az uniós tagságot, ilyen jó eredményt a berlini fal 1989-es leomlása óta csak egyszer, fél évvel ezelőtt mértek.

Magyarországon a lakosság 61 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, az emberek 78 százaléka véli úgy, hogy az ország profitált a csatlakozásból.

A Policy Solutions mélyebben is belement az unióval kapcsolatos attitűdökbe. Az ő kutatásukból kiderül például, hogy itthon hogy még a fideszesek többsége is pozitívan viszonyul az unióhoz, bár a többi párt támogatóihoz képest ők a legelutasítóbbak.

  • A kormánypárt szavazók 52 százaléka gondol pozitívan a tagságra,
  • míg ez az arány a jobbikosoknál 74 százalék,
  • a szocialistáknál 83 százalék,
  • a momentumosok 85 százalék,
  • a DK-soknák 88 százalék,
  • míg az LMP-seknél 92 százalék.

A fideszesek 84 százaléka gondolja úgy, hogy az EU rá akarja-e kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, de ezzel az állítással valamennyi ellenzéki párt támogatóinak többsége is egyetért.

Az uniós pénzek körüli korrupcióról nincsenek jó véleménnyel a magyarok, a kutatás szerint a magyar társadalom 72 százaléka gondolja, hogy a fejlesztési források jelentős részét ellopják, és még a kormánypárti szavazók többsége (59 százaléka) is azt gondolja, hogy problémás az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke itthon.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.