Szeretjük az uniót és még a fideszesek többsége szerint is problémás az EU pénzek körüli korrupció mértéke

POLITIKA
2019 április 25., 09:14
comments 180

Két kutatás is megjelent az Európai Unióval kapcsolatban, az Policy Solutions eredményeit a HVG, az Eurobarométer kutatást az MTI ismerteti.

A Brüsszelben ismertetett adatok szerint az unió támogatottsága 1983 óta most van a csúcson a tagországokban, az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás. A válaszadók 61 százaléka nem csak hasznos, de összességében is jó dolognak tartotta az uniós tagságot, ilyen jó eredményt a berlini fal 1989-es leomlása óta csak egyszer, fél évvel ezelőtt mértek.

Magyarországon a lakosság 61 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, az emberek 78 százaléka véli úgy, hogy az ország profitált a csatlakozásból.

A Policy Solutions mélyebben is belement az unióval kapcsolatos attitűdökbe. Az ő kutatásukból kiderül például, hogy itthon hogy még a fideszesek többsége is pozitívan viszonyul az unióhoz, bár a többi párt támogatóihoz képest ők a legelutasítóbbak.

  • A kormánypárt szavazók 52 százaléka gondol pozitívan a tagságra,
  • míg ez az arány a jobbikosoknál 74 százalék,
  • a szocialistáknál 83 százalék,
  • a momentumosok 85 százalék,
  • a DK-soknák 88 százalék,
  • míg az LMP-seknél 92 százalék.

A fideszesek 84 százaléka gondolja úgy, hogy az EU rá akarja-e kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, de ezzel az állítással valamennyi ellenzéki párt támogatóinak többsége is egyetért.

Az uniós pénzek körüli korrupcióról nincsenek jó véleménnyel a magyarok, a kutatás szerint a magyar társadalom 72 százaléka gondolja, hogy a fejlesztési források jelentős részét ellopják, és még a kormánypárti szavazók többsége (59 százaléka) is azt gondolja, hogy problémás az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke itthon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.