A lenyúlók az EU pénzéből fizetnek azoknak a falusiaknak, akik a nevüket és arcukat adják az EU-pénzek lenyúlására szervezett kamu tanfolyamokhoz és falunapokhoz

Egyszerű, de annál kínzóbb kérdés hasít bele abba, aki elolvas egy cikket vagy megnéz bármilyen videót azokról a csalókról, akik kamu falunapok, meg sem rendezett események, milliókra beárazott séták és értelmetlen képzési tanfolyamok formájában nyúlják le azokat az EU-tól érkező milliárdokat, amik elvileg a kis falvakban élő szegény magyarok felzárkóztatását szolgálnák. 

A kérdés pedig az, hogy az ilyen eseményeket dokumentáló videókon és fotókon látható emberek miért hajlandók az útra lerakott marmonkannák között cigizgetve szlalomozni a bringájukkal sportnap címén, vagy miért írják alá, hogy részt vettek egy 30 órás profi önéletrajzíró tanfolyamon?

A válasz, ami egy Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek elküldött részletes költségvetésből kiderül, az, hogy azért, mert a szervezők fizetnek nekik ezért, utalványok formájában. Ezeket ráadásul nem a szemérmetlenül túlározott projektek hasznából gazdálkodják ki, hanem szintén az EU-val fizettetik meg. 

Hadházy a napokban kapta meg a Zala megyei Gyenesdiás önkormányzatától egy ilyen, tipikus, kisfalusi felzárkóztató projekt részletes költségvetését. A neve az, hogy "Humán szolgáltatások fejlesztése a Tátika-Rezi térségben", amire egy több környékbeli önkormányzatból álló, Gyenesdiás vezett konzorcium 245 millió 815 ezer 657 forintot nyert el.

A képviselő úgy jutott el Gyenesdiásig, hogy olyan projektek után nyomozott, amikben részt vett az ilyen típusú lenyúlós sztorik egyik gyakori főszeplője, a DFT Hungária nevű cég. A DFT ebben az esetben a rendezvényszervezési részt kapta meg közbeszerzési eljárás után.

Ebből a részletes költségvetésből derül ki, hogy a pályázaton elnyert összegből tízmilliós nagyságrendben költöttek arra, hogy a rendezvényeken meglegyen a pályázatban vállalt létszám és elkészülhessen a vizuális dokumentáció. A képzési tanfolyamokon 30 ezer forintos " együttműködést ösztönző utalványba" került egy lakossági aláírás, míg a rövidebb rendezvényeken való részvételért 9600 forint járt. 

Már ezért megérte megszerezni a költségvetést, de abból egy csomó más érdekes dolog is kiderül. A legfontosabb talán, hogy újabb - indirekt, mégis igen erős - bizonyítékot tartalmaznak a táblázatok arra, hogy itt szervezett pénzlenyúlásról van szó. A részletes büdzséből kiderül ugyanis, hogy egészen meglepő módon teljesen eltérő jellegű, helyszínű és anyagigényű események kerültek fillérre pont ugyanannyiba. 

Ugyanúgy nettó 1 045 000 forintba került egy 50 fős rezi vártúra a tanösvényen (ne menjünk persze el amellett, hogy 1 millió forintot tesznek zsebre azért, hogy 50 embert végigkísérjenek egy rövid tanösvényen), mint

 • egy sport- és egészségnap
 • egy szüreti felvonulás
 • a civil szervezetek Máron-napi zöld estje
 • egy adventi gesztenyesütés
 • a Rügyfakadás Tavaszünnep
 • vagy egy nyári zenei tábor gyerekeknek

(A zenei táborról korábban már írtam, ez nagy kedvencem, mert táborozástörténeti kuriózumként nem egy vagy két hétig, hanem 4 órán át tart és mint a részletes költségvetésből kiderül, egy nagy és egy kis xilofon, illetve egy ritmuskészlet képviseli a zenei részét.)

Várvölgy községben bezzeg minden 732 ezerbe kerül, legyen szó 

 • éjszakai túráról - itt is baromi magas lehet az ösvényadó 
 • májusfa kitáncolásról
 • Cserép Jenő emléktornáról
 • falumikulásról
 • vagy futóversenyről.

Arról, hogy az ilyen rügyfakadás tavaszünnepekből mekkora pénzeket lehet "sok kicsi sokra megy" alapon összeszedni, ebben a korábbi cikkünkben foglakoztunk.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.