Rogán Antal megkerülhetetlen lesz az informatikai beszerzéseknél is

politika
2019 április 26., 10:18
comments 115

Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter jegyzi azt a friss rendeletet, amivel egy új állami cég tulajdonosi joggyakorlóját nevezte meg, aminek az értelmében a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda alá kerül – írta meg az mfor.hu.

A lap szerint Rogán Antal propagandaminiszter így az állam informatikai beszerzéseinél is megkerülhetetlen lesz: beszerzési tárgyanként és érintett szervezetenként a 15 millió forintot elérő, 250 millió forintot meg nem haladó beszerzési igényt fogja megvizsgálni. Ennél nagyobb értéknél viszont a beszerzési igényt elküldi állásfoglalásra a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak. De a végső jóváhagyás a rendelet szerint több esetben az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítéséért felelős minisztertől, azaz Rogán Antaltól érkezik.

Az ügynökségnek az érintett szervezetek az eljárás lefolytatásáért központosított közbeszerzési díjat fognak fizetni, ami a nettó érték néhány százaléka lesz.

Az érintett állami szerveknek és cégeknek évente március 31-ig kell feltöltenie az éves IT-fejlesztési és -beszerzési tervét a Központosított Informatikai Beszerzési Rendszerbe (KIBER).

Rogántól nem áll távol az informatika: tavaly 42,6 millió forintot kapott a MobilSign Kft.-től találmányhasználati díjként, miután 2015 nyarán két társával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával együtt kérte egy elektronikus aláírási és azonosítási eljárás levédését.

A Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-t március 28-án április 10-én jegyezték be 50 millió forint jegyzett tőkével. A cég igazgatósági elnöke Siroki Attila József, mellette Koszorus László Gáspár fideszes képviselő és Takács József is igazgatósági tag. A felügyelő bizottságban Nagy Béla, Gulyás-Kovács Gergely (a Fidesz volt politikai tanácsadója) és Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára ül. (mfor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.