A jelek szerint patthelyzetet hozott a spanyolországi választás

Pedro Sanchez miniszterelnök győzelemre vezette pártját az előrehozott választásokon Spanyolországban. De még nem biztos, hogy újra kormányt is tud alakítani.Fotó: Cezaro De Luca/dpa Picture-Alliance/AFP

A Szocialista Párt (PSOE) nyerte a vasárnapi spanyolországi parlamenti választást. A nem hivatalos, csaknem végleges eredmények szerint a PSOE 28,7 százalékos szavazataránnyal 123 képviselőt szerzett, toronymagasan megelőzve a választások nagy vesztesét, a korábbi 137 mandátumából mindössze 66-ot megtartó, a szavazatok csupán 16,7 százalékát megszerző Néppártot (PP). Ez a PP legrosszabb választási eredménye.

A választásnak vannak még nagy nyertesei. A jobboldali liberális Ciudadanos 15,9 százaléknyi szavazatot szerzett, ezzel már 57 képviselőjük lehet. A szélsőjobboldal is ünnepelhet, az újonnan alapult Vox nevű pártjuk 10,3 százalékos eredménnyel 24 képviselőt küldhet a parlamentbe - alig valamivel kevesebbet a 12 százalékos támogatással 35 mandátumot szerző szélsőbaloldali Podemosnál.

A parlamentbe bejutott még egy rakás nacionalista párt, katalánból mérsékelt és radikális függetlenségpárti egyaránt. Az utóbbiakra kormányalakításkor nem lehet számítani - eleve miattuk kellett kiírni a választást, miután megvonták támogatásukat a szocialista kormánytól -, így úgy tűnik, hogy a PSOE a győzelme ellenére se tud többségi koalíciót alkotni. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.