Kínzással csikarhattak ki beismerő vallomásokat a szaúdi hatóságok a múlt héten kivégzett 37 ember egy részétől

A CNN közölt hosszú cikket a múlt héten Szaúd-Arábiában kivégzett 37 emberről, akiket a hatóságok terrorizmussal vádoltak. Az amerikai hírtelevízió bírósági iratkora hivatkozva azt állítja, hogy a szaúdi hatóságok nyilatkozataival ellentétben a kivégzett emberek nem önszántukból tettek beismerő vallomást, köztük többen a tárgyalásukon azt állították, hogy kínzással kényszerítették ki belőlük a beismerést, és nem követték el azokat a dolgokat, amikkel vádolták őket. A kivégzett "terroristák" között van egy félig vak és félig süket 27 éves férfi és három fiatalkorú is. A 37 lefejezett emberből 14-en ugyanahhoz a fiatalokból álló csoporthoz tartoztak, akik a vád szerint kormány-ellenes demonstrációkat szerveztek. A bírósági papírok szerint közülük többen melegek voltak, legalább is erről tettek "beismerő vallomás", és ez a kormányellenes-erőszakkal együtt szerepelt az ellenük felhozott iratokban. Az egyik kivégzett 17 éves fiú az Egyesült Államokban kezdte volna meg a tanulmányait, már a rijádi reptéren volt, amikor a szaúdi hatóságok letartóztatták. Ő vallomásában azt "ismerte el", hogy Molotov-koktélt dobott egy tüntetésen a rendőrök felé, illetve a mobiljáról részt vette a demonstrációk szervezésében, de apja szerint csak kétszer 5 percig volt kint a tüntetésen, és a kínzás miatt vállalta magára a többit.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.