Az Uffizi igazgatója szerint hamisítvány Leonardo da Vinci kiállított hajtincse

MŰVÉSZET
2019 május 02., 17:12

Eike Schmidt, a firenzei Uffizi képtár igazgatója kétségbe vonta, hogy Leonardo da Vinci hajtincse lenne az a relikvia, amit a reneszánsz művész halálának 500. évfordulója alkalmából kiállítottak a szülővárosában, a toszkánai Vinciben.

„Egyetlen szakértő sem hiszi, hogy a hajtincs igazi”

– mondta a német művészettörténész a Leonardo él című, az év végéig megtekinthető kiállításon látható darabról.

A csütörtökön közszemlére tett hajtincs egy amerikai gyűjtemény darabja. A szervezők szerint a franciaországi Amboise-ben 1519. május 2-án elhunyt művész hajából származik. A hajfürttel együtt bemutattak egy bronzgyűrűt is, amit állítólag Leonardo viselt.

Az élete utolsó éveiben betegeskedő, egy olasz kutatás szerint feltehetően több szélütésen is átesett festőművész I. Ferenc francia király meghívására érkezett a városba, ahol egy újabb roham okozhatta a halálát. Feltételezett maradványait őrző sírja az amboise-i királyi kastély Szent Hubertusz kápolnájában található.

De Eike Schmidt szerint nagyon valószínűtlen, hogy a haját relikviaként megőrizték volna, mivel ez a szokás nem volt jellemző a reneszánszra, csak a romantika korában, a 19. században vált elterjedtté. Szerinte az állítólagos ereklye arra sem érdemes, hogy részletesebben foglalkozzanak vele.

A hajtincs bemutatását Alessandro Vezzosi, a kiállítás egyik szervezője világpremierként jelentette be. A relikvia francia eredetéről szóló dokumentumot is bemutatják a kiállításon.A szervezők azt is közölték, hogy DNS-vizsgálattal akarják hitelesíttetni a hajtincset.

Vezzosi, a reneszánsz kor kutatója azt mondta, nem állítják „100 százalékosan”, hogy Leonardo hajszálairól van szó, de most lehetőség van arra, hogy a belőle nyerhető DNS-t összehasonlítsák a polihisztor Toszkánában élő és franciaországi, spanyolországi sírokban talált elhunyt leszármazottainak genetikai örökségével. Leonardo sírjának megbolygatását nem tervezik, a DNS-teszt elvégzéséhez elegendőek az élő és halott leszármazottaktól származó minták – mondta Vezzosi, aki a következő hónapokra ígérte a vizsgálat eredményét.

A képkeretbe applikált hajtincs néhány tucat világos (fehértől a szőkéig terjedő) hajszálból áll, és a „Leonardo da Vinci haja” olvasható mellette franciául. Az állítólagos relikviák a múlt századra és egy amerikai gyűjtőre vezethetők vissza, tőle egy másik, szintén amerikai és névtelenséget kérő gyűjtő vásárolta, aki az évforduló alkalmából kapcsolatba lépett az olasz kutatókkal.

photo_camera Fotó: Vincenzo Pinto/AFP

Vezzosi szerint megállapították, hogy a Leonardo da Vinci hajtincsének és gyűrűjének mondott relikviák régen Arsene Houssaye (1814-1896) francia író, a vidéki múzeumok főfelügyelőjének birtokában voltak, 1863-ban őt bízták meg azzal, hogy folytasson ásatásokat az amboise-i sírban. Az ásatásokon találtak egy csontvázat (jobb kezével a feje alatt) és sírkőtöredékeket, amiknek a hiányos felirata a reneszánsz mesterre utalhat, ezen kívül I. Ferenc király korából származó olasz és francia érmeket, némi szakáll és egy megőszült haj maradványait. Vezzosi verziója szerint Houssaye megtartotta magának a két relikviát, amiket az amerikai Harold K. Sighley az egyik leszármazottjától vásárolt meg 1925-ben Párizsban.

A toszkánai Vinciben az évforduló alkalmából két újabb, Leonardónak szentelt magánmúzeum is nyílt csütörtökön. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.