Klímaügyi vészhelyzetet hirdet ki a brit parlament

külföld
2019 május 02., 09:22
Aktivisták elfoglalták a londoni Waterloo hidat 2019 április 17-én
photo_camera Aktivisták elfoglalták a londoni Waterloo hidat 2019 április 17-én Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Szimbolikus nyilatkozatot fogadott el csütörtökön a brit parlament arról, hogy klímaügyi vészhelyzet van, és mélyreható intézkedéseket kell meghozni annak érdekében, hogy megóvják a bolygót a következő generációknak.

A vészhelyzet kihirdetését az ellenzéki Munkáspárt és annak vezetője, Jeremy Corbyn kezdeményezte. 

A nyilatkozat nem ró konkrét kötelezettségeket a kormányra, de így is üdvözölték a klímatüntetők, köztük az elmúlt hetekben egyre hangosabb és nagyobb hatású demonstrációkat tartó Extinction Rebellion aktivistái is, különös tekintettel arra, hogy azt a brit kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen fogadták el. (A tüntetők többször megbénították már Londont, globális mozgalommá szerveződtek, és Budapesten is tartottak demonstrációt.)

Az Egyesült Királyságban különösen intenzív a klímaügyi aktivizmus: diákok ezrei bojkottálják a tanulást felvonulások kedvéért, és több civil engedetlenségi akciókra is sor került. 

A tüntetők célja, hogy a kormány 2025-re csökkentse nullára a szén-dioxid többletkibocsátást; hozzanak létre egy civilekből álló ellenőrző szervezetet - amellett, hogy a kormány „mondjon végre igazat” a klímaváltozásról.

link Forrás

Corbyn azt üzente a kormánynak, hallja meg azok hangját, akik a legtöbbet veszíthetnek azzal, ha a globális felmelegedés megállíthatatlannak bizonyul. Nincs vesztegetni való idő, tette hozzá, és azonnali intézkedésekre van szükség. 

A nyilatkozatban szerepel az is, hogy Nagy-Britannia azt üzeni a fiataloknak, hallja a hangjukat. Fontos cél a nyilatkozattal az is, hogy példát mutassanak más országoknak is, hogy azok is cselekedjenek. (France24 via Reuters)

 
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.