Klímaügyi vészhelyzetet hirdet ki a brit parlament

2019 május 2., csütörtök 9:22
136
Aktivisták elfoglalták a londoni Waterloo hidat 2019 április 17-én Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Szimbolikus nyilatkozatot fogadott el csütörtökön a brit parlament arról, hogy klímaügyi vészhelyzet van, és mélyreható intézkedéseket kell meghozni annak érdekében, hogy megóvják a bolygót a következő generációknak.

A vészhelyzet kihirdetését az ellenzéki Munkáspárt és annak vezetője, Jeremy Corbyn kezdeményezte. 

A nyilatkozat nem ró konkrét kötelezettségeket a kormányra, de így is üdvözölték a klímatüntetők, köztük az elmúlt hetekben egyre hangosabb és nagyobb hatású demonstrációkat tartó Extinction Rebellion aktivistái is, különös tekintettel arra, hogy azt a brit kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen fogadták el. (A tüntetők többször megbénították már Londont, globális mozgalommá szerveződtek, és Budapesten is tartottak demonstrációt.)

Az Egyesült Királyságban különösen intenzív a klímaügyi aktivizmus: diákok ezrei bojkottálják a tanulást felvonulások kedvéért, és több civil engedetlenségi akciókra is sor került. 

A tüntetők célja, hogy a kormány 2025-re csökkentse nullára a szén-dioxid többletkibocsátást; hozzanak létre egy civilekből álló ellenőrző szervezetet - amellett, hogy a kormány „mondjon végre igazat” a klímaváltozásról.

Corbyn azt üzente a kormánynak, hallja meg azok hangját, akik a legtöbbet veszíthetnek azzal, ha a globális felmelegedés megállíthatatlannak bizonyul. Nincs vesztegetni való idő, tette hozzá, és azonnali intézkedésekre van szükség. 

A nyilatkozatban szerepel az is, hogy Nagy-Britannia azt üzeni a fiataloknak, hallja a hangjukat. Fontos cél a nyilatkozattal az is, hogy példát mutassanak más országoknak is, hogy azok is cselekedjenek. (France24 via Reuters)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt