Klímatüntetők foglalták el London utcáit, 113 aktivistát állítottak elő a rendőrök

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

 A klímaváltozás megfékezéséért formálódott Extinction Rebellion (szabadfordításban: „lázadás a kihalás ellen”) tüntetői utcákat foglaltak el Londonban hétfőn, és emiatt több mint 100 embert tartóztattak le a városi rendőrök. 

Az Oxford Circus, a Mable Arch és a Waterloo Bridge is járhatatlanná vált, miután aktivisták kordonokkal, sátrakat állítva és transzparenseket kifeszítve blokkolták a forgalmat. Többen a tüntetők közül kedd hajnalig kitartottak. 

A tüntetők fennakadást okoztak a Parliament Square körüli utcákban és a Picadilly Circus mentén is.  

Az aktivisták azt akarják elérni, hogy a brit kormány tegyen többet a klímaváltozás ellen: hirdessen ökológiai vészhelyzetet, és érje el, hogy az országban működő vállalatok 2025-ig drasztikusan csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mértékét. 

A demonstrálók egy kisebb és agresszívabb csoportja megrohamozta a Shell olajipari óriás londoni épületegyüttesét is a Temze folyó pártján. Üvegajtókat rongáltak meg, a támadók közül öt embert előállítottak. 

A szervezet londoni egysége azt közölte, hogy azt tervezik: két hétre megbénítják a város közlekedését, ha ez kell ahhoz, hogy cselekvésre bírják a kormányt. 

Az Extinction Rebellion klímaellenes mozgalom egyszerre 80 nagyvárosban tartott megmozdulásokat 33 országban. 

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency
Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

(Reuters / BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.