Klímatüntetők foglalták el London utcáit, 113 aktivistát állítottak elő a rendőrök

2019 április 16., kedd 10:00
70

 A klímaváltozás megfékezéséért formálódott Extinction Rebellion (szabadfordításban: „lázadás a kihalás ellen”) tüntetői utcákat foglaltak el Londonban hétfőn, és emiatt több mint 100 embert tartóztattak le a városi rendőrök. 

Az Oxford Circus, a Mable Arch és a Waterloo Bridge is járhatatlanná vált, miután aktivisták kordonokkal, sátrakat állítva és transzparenseket kifeszítve blokkolták a forgalmat. Többen a tüntetők közül kedd hajnalig kitartottak. 

A tüntetők fennakadást okoztak a Parliament Square körüli utcákban és a Picadilly Circus mentén is.  

Az aktivisták azt akarják elérni, hogy a brit kormány tegyen többet a klímaváltozás ellen: hirdessen ökológiai vészhelyzetet, és érje el, hogy az országban működő vállalatok 2025-ig drasztikusan csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mértékét. 

A demonstrálók egy kisebb és agresszívabb csoportja megrohamozta a Shell olajipari óriás londoni épületegyüttesét is a Temze folyó pártján. Üvegajtókat rongáltak meg, a támadók közül öt embert előállítottak. 

A szervezet londoni egysége azt közölte, hogy azt tervezik: két hétre megbénítják a város közlekedését, ha ez kell ahhoz, hogy cselekvésre bírják a kormányt. 

Az Extinction Rebellion klímaellenes mozgalom egyszerre 80 nagyvárosban tartott megmozdulásokat 33 országban. 

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency
Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

(Reuters / BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt