A kormány elfelejtette elárulni az aggódó civileknek, mikor tudnak találkozni a véleményükre kíváncsi UNESCO-küldöttekkel

Pitiáner módon akarta ismét távol tartani a kormány a világörökségvédelmi területeket érintő építkezések miatt aggódó civileket az UNESCO Budapestre küldött ellenőreitől - írja a hvg.hu A nemzetközi szervezet világörökség-központjának igazgatója a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy úti világörökségi helyek állapotának helyszíni ellenőrzése miatt küldött szakértőket Magyarországra. Ezek a szakértők a kormányzati álláspont mellett civilek véleményére is kíváncsiak voltak.

A hvg szerint azonban a kormány az érintett civilek egy részét nem hívta meg előzetesen az egyeztetésre, csupán néhány, „nem problémás”, illetve kormányzati kötődésű szervezetnek küldtek meghívó. Még azokat az építészeket, környezetvédőket és civil városvédőket sem tájékoztatták a küldöttség érkezéséről, akik miatt a párizsi székhelyű szervezet pár éve egyáltalán elkezdte vizsgálni a budapesti építkezéseket, ilyen például az ÓVÁS! Egyesület.

Liget-projektFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ezek a szervezetek e-mailben próbáltak regisztrálni az eseményre, de semmilyen választ nem kaptak, végül a jelentkezési határidő lejárta előtt a a Miniszterelnökség közleményben tudatta, hogy hol kerül megrendezésre április 30-án az esemény,

de a pontos időpontot például nem árulták el.

A hvg azt írja, az utolsó pillanatban megjelent közlemény csak az UNESCO világörökség-központ igazgatóhelyettesének kifejezett kérésére került ki a honlapra, aki civilektől értesült a problémáról.

Így viszont a szervezetek végül bejutottak az egyeztetésre, és fel is hozták az aggályaikat, a hvg szerint többek között azt, hogy a Liget-projekt esetében a tervezett Néprajzi Múzeum épülete a Hősök tere felől belelóg az Andrássy úti világörökségi panorámába is, és elcsúfítja azt. Szóba került az egykori Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületét az 1904-es állapotra visszaállító beruházás is, amely a kritikusok szerint agyonvágja a Mátyás-templom környezetét és látképét.

Az UNESCO világörökség bizottsága júniusi, bakui közgyűlésén tárgyalja majd a budapesti helyzetet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.