A kormány elfelejtette elárulni az aggódó civileknek, mikor tudnak találkozni a véleményükre kíváncsi UNESCO-küldöttekkel

társadalom
2019 május 03., 20:45
comments 150

Pitiáner módon akarta ismét távol tartani a kormány a világörökségvédelmi területeket érintő építkezések miatt aggódó civileket az UNESCO Budapestre küldött ellenőreitől - írja a hvg.hu A nemzetközi szervezet világörökség-központjának igazgatója a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy úti világörökségi helyek állapotának helyszíni ellenőrzése miatt küldött szakértőket Magyarországra. Ezek a szakértők a kormányzati álláspont mellett civilek véleményére is kíváncsiak voltak.

A hvg szerint azonban a kormány az érintett civilek egy részét nem hívta meg előzetesen az egyeztetésre, csupán néhány, „nem problémás”, illetve kormányzati kötődésű szervezetnek küldtek meghívó. Még azokat az építészeket, környezetvédőket és civil városvédőket sem tájékoztatták a küldöttség érkezéséről, akik miatt a párizsi székhelyű szervezet pár éve egyáltalán elkezdte vizsgálni a budapesti építkezéseket, ilyen például az ÓVÁS! Egyesület.

Betonacél szerkezetet emelnek helyére daruval szakemberek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án
photo_camera Liget-projekt Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ezek a szervezetek e-mailben próbáltak regisztrálni az eseményre, de semmilyen választ nem kaptak, végül a jelentkezési határidő lejárta előtt a a Miniszterelnökség közleményben tudatta, hogy hol kerül megrendezésre április 30-án az esemény,

de a pontos időpontot például nem árulták el.

A hvg azt írja, az utolsó pillanatban megjelent közlemény csak az UNESCO világörökség-központ igazgatóhelyettesének kifejezett kérésére került ki a honlapra, aki civilektől értesült a problémáról.

Így viszont a szervezetek végül bejutottak az egyeztetésre, és fel is hozták az aggályaikat, a hvg szerint többek között azt, hogy a Liget-projekt esetében a tervezett Néprajzi Múzeum épülete a Hősök tere felől belelóg az Andrássy úti világörökségi panorámába is, és elcsúfítja azt. Szóba került az egykori Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületét az 1904-es állapotra visszaállító beruházás is, amely a kritikusok szerint agyonvágja a Mátyás-templom környezetét és látképét.

Az UNESCO világörökség bizottsága júniusi, bakui közgyűlésén tárgyalja majd a budapesti helyzetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.