Politikáról beszélgettek a piacon, ahol betiltották a politizálást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pár napja a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága kitiltotta a Mindspace nevű civil szervezetet a város összes piacáról. A Mindspace eddig ingyenes közösségépítő programokat szervezett a 8. kerületi Rákóczi téri vásárcsarnokban. A legnépszerűbbek talán a közösségi reggelik voltak, de szerveztek lakossági növénycserét, kisiparos vásárt, zenés programot és hulladékmentes workshopot is.

A hatóság az Index kérdésére azzal indokolta a döntést, hogy “a vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra”Amikor meghallotta a hírt, a közösségi reggelik egyik lelkes résztvevője hirtelen felindulásból meghirdetett egy spontán piacozás közbeni politikáról beszélgetést csütörtök délutánra.

AndrásFotó: Halász Júlia

"Nem is demonstrációnak indult, egyszerűen csak annyira felidegesített, mikor láttam a híreket a piaci rendezvények betiltásáról." - mesélte András, aki ezért nem is gondolt ki különösebb koreográfiát a piacozós beszélgetésnek. Néhányan hiányolták, hogy koordinálja az eseményt, de végül egymásra talált a kéttucat érdeklődő és elkezdtek beszélgetni egymással.

LídiaFotó: Halász Júlia

Lídia a közelben lakik, mindig a Rákóczin vásárol:

"Szerintem itt egy rettenetes fogalmi zavarról van szó, mikor valaki 'nem politizál' vagy egy hatóság azt mondja, hogy nem lehet a vásárcsarnokban politizálni, akkor valószínűleg a pártpolitikára gondolnak, vagy legalábbis a pártpolitika mögé próbálnak elbújni. Amit én értek politikán, az tágabb, nyilván mindannyiunkat érdekel, hogy mi lesz a környezetünkkel, az ivóvízzel, a levegővel, hogy kilopják-e a seggünk alól az országot, hogy kipottyanunk-e az Unióból."

"Mikor valaki azt mondja, hogy nem politizálok, akkor vissza szoktam kérdezni, hogy téged nem érdekel az életed?""Persze az sem kedvez a párbeszéd kialakulásának, hogy mindenhova beszivárog a hatalom és a kisember közötti egyenlőtlen harc, tele van az emberek hócipője."

MárióFotó: Halász Júlia

Márió a piac mellett lakik, szerinte hiányzik a valódi politizálás Magyarországról.

"A kormánypárt se politizál, az ellenzék se politizál, sarat dobálnak, patkányoznak, lopnak, mindenfélét csinálnak, csak nem politizálnak."

444: "Mit gondolt, mikor hallotta, hogy kitiltják innen a Mindspace-t?"

Márió: "Először nem tudtam, hogy nevessek vagy sírjak, végül rájöttem, hogy ezen csak dühöngeni lehet.""Emlékszem, 1978-79-ben ugyanígy nem lehetett két embernek megállni az utcán beszélgetni, mert akkor odajött a rendőr, megkérdezte, hol lakom és mikor azt válaszoltam, hogy egy másik kerületben, ő azt mondta, hogy akkor menjek szépen oda. Most körülbelül ugyanez van kialakulóban."

JutkaFotó: Halász Júlia

Az elsők között érkezett a piaci spontán politizálásra Jutka:

"Sokszor lehet olyasmiket hallani az emberektől, hogy ‘nekem nem kell tudnom ki a miniszter, az a lényeg, hogy úgy alakítsák a dolgokat, hogy az én életem jó és könnyű legyen’. Igen, egy kormányzatnak az a dolga, hogy kereteket adjon, de most nem erről van szó,meg akarják mondani, pontosan mit-hogy csináljak és leginkább, hogy miről mit gondoljak."A Mindspace eseményeivel mindenki találkozott, de senki nem emlékezett rá, hogy valaha aktuálpolitikai témák szóba kerültek volna.

A demonstrációt szervező András szerint a Rákóczi-reggelik résztvevői leginkább a csarnok árusairól osztották meg tapasztalataikat:

"Így csomó újdonságot lehet felfedezni a piacon, az én legnagyobb kedvencem, amit a reggelik kapcsán találtam, a gyümölcsleveses-lekváros bácsi boltja."

Persze a kifejezetten cukinak tűnő rendezvényeket már a betiltás előtt is kritizálták, de egészen mások és egészen más miatt:

"Szokták azzal támadni a Mindspace-t, hogy dzsentrifikáló budai hipszterek csinálják, de szerintem nevetséges ezzel érvelni ugyanabban a kerületben, ahol például a Corvin-negyed beruházás megvalósulhatott. Ha egy alulról szerveződő közösségi kezdeményezés számít dzsentrifikáló köcsögségnek, nem a plázaépítés, akkor én a dzsentrifikációval vagyok." - mondta András. Szerinte sok fiatal szorult ki a belső kerületekből, akik szívesen belaknák Józsefvárost, és részt vennének a kerület fejlesztésében.

GáborFotó: Halász Júlia

Gábornak a Mindspace-es reggelikről a külföldi piacozós élményei jutottak eszébe, például az a többfunkciós koppenhágai piac, ahol teljesen természetesen fértek meg egymás mellett a hagyományos árusok, az éttermek és a zenészek. Neki kifejezetten szimpatikus volt, hogy a Rákóczi téri vásárcsarnok is elkezdett egy sokszínű közösségi térré alakulni, és épp azért tartja fontosnak, hogy kicsit mindenki foglalkozzon politikával, mert akkor nehezebben tudja egy paranoiás hatalom ellehetetleníteni az alulról induló kezdeményezéseket:

"Ha az emberek nem politizálnak, akkor elveszik az utolsó eszközt saját maguktól és hagyják, hogy átvegyék a teljes irányítást azok, akik viszont politizálnak, ez gyakorlatilag diktatúrához vezet."

LajosFotó: Halász Júlia

"Politizálni muszáj, mindenki politizál!"- mondja Lajos, az egyetlen árus, akinek volt kedve még egy fotóhoz is. Szerinte természetes politikáról beszélni a piacon, azok az eladók, akik nem mennek bele a beszélgetésbe a vevőkkel, azok nem húzzák sokáig. Őt nem zavarták a Mindspace-es rendezvények, felőle akár üldögélhetnek ott, de nem tapasztalta, hogy jelentősen megnövelték volna a forgalmat.

András szerint belénk van nevelve, hogy irtózunk a politikától:

"40 év a kommunizmusban, be kellett kussolni és beállni a sorba, és gyakorlatilag az elmúlt lassan 10 év is ugyanerről szólt."

"Már nem is kell kifejezetten politizálni, mert a Fidesz nem csak az ellenhangokat akarja elnyomni, hanem mindent, ami nem ők, mindenfajta értelmes diskurzust meg akarnak szüntetni."Update: Úgy tűnik a környékbeliek annyira megszerették a Rákóczi-reggeliket, hogy a Mindspace nélkül is folytatják.

cím fölötti fotó: Mindspace Facebook

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.