5500 tonna csirkét hívnak vissza az amerikai boltokból, mert fémet tartalmazhatnak

étel
2019 május 04., 13:27
comments 90

A Tyson Foods, a világ második legnagyobb csirke-, marha- és sertésfeldolgozó és forgalmazó amerikai megavállalata közel 12 millió font, azaz nagyjából 5500 tonnányi fagyasztott, előre elkészített csirkehúst kell visszahívjon az amerikai boltokból, mert fennáll a veszélye, hogy a termékek fémdarabokat tartalmazhatnak. 

Ezt az Egyesült Államok mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági felügyelete (US Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service)  jelentette be még péntek délután.  

Illusztráció: Banksy "csirkefalatok" c. 2008-as installációja New Yorkban
photo_camera Illusztráció: Banksy "csirkefalatok" c. 2008-as installációja New Yorkban Fotó: MARIO TAMA/AFP

A hatóságok márciusban jelezték a megavállalatnak, hogy 69 ezer font, azaz mintegy 31 tonnányi termék visszahívása szükséges. Ezt a számot emelték most fel hirtelen 180-szorosára. 

Az érintett termékeket októbertől idén márciusig állították elő és szállították a boltok polcaira. Papíron egy éven keresztül volnának fogyaszthatóak, most a felügyelet azonban azt kéri az amerikaiaktól, hogy inkább ne egyenek belőle, vigyék vissza azokat a boltokba, vagy dobják ki.  

Rántott csirkemell filéről van szó a legkülönbözőbb csomagolásokban és ízesítésekben. 

A felügyelet szerint a márciusi jelentést két eset indokolta. Akkor 2019 novemberi lejáratú fagyasztott csirkékben találtak fémdarabokat. Azóta négy további észlelés történt 2019 októberi, valamint 202 márciusi lejáratú termékekben így, ezért döntöttek a többi termék visszahívása mellett is. 

A jelentés kitér arra is, hogy három esetben a fémdarabok egész konkrét szájsérüléseket is okoztak a gyanútlan csirkefogyasztóknak. 

Januárban a Tyson már 32 ezer fontnyi csirkefalatot is kénytelen volt visszahívni a polcokról, miután egy fogyasztó gumidarabkákat talált a csirkedarabkák között.

A Tyson a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó és terjesztő üzemeként az Egyesült Államok legnagyobb marhahús-exportőre. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.