Észak-Koreában 30 dekára csökkentették a napi élelmiszer-fejadagot

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Kim Dzsongunn farmot látogat 2018 augusztusábanFotó: KCNA VIA KNS/AFP

10 éve nem volt olyan rossz a termés Észak-Koreában, mint tavaly, ezért a kommunista diktatúra vezetői úgy döntöttek, hogy 300 grammban maximalizálják az egy főre jutó élelmiszeradagokat az országban. 

Az ENSZ jelentése szerint Észak-Koreában a lakosság 40 százaléka, több mint 10 millió ember nem jut elegendő táplálékhoz. Sok család évente csak néhány alkalommal jut egyáltalán fehérjéhez. 

A nemzetközi szervezet élelmezési programja, a World Food Programme szóvivője szerint a helyzet nagyon súlyos, és Észak-Korea éveken, de akár hónapokon belül is súlyos éhínséggel kell majd szembenézzen. A kilencvenes években Észak-Korea átesett már egy súlyos éhínségen. Akkor 3 millió ember halhatott meg.  

Elhúzódó szárazság, magas hőhullámok és áradások okozzák a krízist, de az Egyesült Államok szerint a kormányt is felelőség terheli, amiért kihasználja és szándékosan éhezteti az embereket, erőforrásait pedig megsegítésük helyett hadiprogramokra fordítja. 

A tavalyi évben a mezőgazdasági termés 5 millió tonna alá esett, ami azt jelenti, hogy az ország 1,36 millió tonnával kevesebb termést képes előállítani, mint amire szüksége volna. A klímaválság mellett az ország mezőgazdasági infrastruktúrája is katasztrofális állapotban van: nincs kellő mennyiségű üzemanyag, műtrágya és mezőgazdasági eszköz sem. 

Az amúgy is végletesen elszigetelődött Észak-Koreát sorozatos gazdasági szankciók sújtják az elmúlt években nukleáris fegyverkezése miatt. Az ENSZ élelmezési programjai nélkül humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot. (Sky)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.