Észak-Koreában 30 dekára csökkentették a napi élelmiszer-fejadagot

külföld
2019 május 04., 12:05
comments 317
Kim Dzsongunn farmot látogat 2018 augusztusában
photo_camera Kim Dzsongunn farmot látogat 2018 augusztusában Fotó: KCNA VIA KNS/AFP

10 éve nem volt olyan rossz a termés Észak-Koreában, mint tavaly, ezért a kommunista diktatúra vezetői úgy döntöttek, hogy 300 grammban maximalizálják az egy főre jutó élelmiszeradagokat az országban. 

Az ENSZ jelentése szerint Észak-Koreában a lakosság 40 százaléka, több mint 10 millió ember nem jut elegendő táplálékhoz. Sok család évente csak néhány alkalommal jut egyáltalán fehérjéhez. 

A nemzetközi szervezet élelmezési programja, a World Food Programme szóvivője szerint a helyzet nagyon súlyos, és Észak-Korea éveken, de akár hónapokon belül is súlyos éhínséggel kell majd szembenézzen. A kilencvenes években Észak-Korea átesett már egy súlyos éhínségen. Akkor 3 millió ember halhatott meg.  

Elhúzódó szárazság, magas hőhullámok és áradások okozzák a krízist, de az Egyesült Államok szerint a kormányt is felelőség terheli, amiért kihasználja és szándékosan éhezteti az embereket, erőforrásait pedig megsegítésük helyett hadiprogramokra fordítja. 

A tavalyi évben a mezőgazdasági termés 5 millió tonna alá esett, ami azt jelenti, hogy az ország 1,36 millió tonnával kevesebb termést képes előállítani, mint amire szüksége volna. A klímaválság mellett az ország mezőgazdasági infrastruktúrája is katasztrofális állapotban van: nincs kellő mennyiségű üzemanyag, műtrágya és mezőgazdasági eszköz sem. 

Az amúgy is végletesen elszigetelődött Észak-Koreát sorozatos gazdasági szankciók sújtják az elmúlt években nukleáris fegyverkezése miatt. Az ENSZ élelmezési programjai nélkül humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot. (Sky)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.