11 éves kora óta járja fémdetektorral a vidéket a brit férfi, aki már másodszor akadt rá igazi kincsre

2019 május 5., vasárnap 6:53
152

Tom Lucking azzal vált Nagy-Britannia szerte ismertté, hogy kiásott a földből egy fülbevalót még 2014-ben, mely a feltételezések szerint 630-ból származott. Az ékszer, melyet tavaly a britek a kedvenc műtárgyuknak is megválasztottak, akkor több mint 145 ezer fontért kelt el. 

Lucking akkor még diák volt, a pénz rá eső részéből egy házat vett magának, de a kincskereséssel azóta sem állt le. Most újabb találatokról számolt be: ezúttal egy melltűt talált meg Norfolkban, amely a becslések szerint 1200 és 1300 között készülhetett. A két rózsaszínű kövel díszített, oroszlános ékszer a 27 éves Lucking szerint különleges lelet. 

Lucking ma már régészként dolgozik, de a melltűt szabadidejében, fémdetektorával a vidékeket járva találta meg. 11 éves kora óta kutat föld alatt lapuló kincsek után, a két ismert lelete mellett számos további régiséget megtalált már. 

A norfolki múzeum már jelezte, hogy esetleg megvásárolnák a tárgyat. A brit törvények szerint a régi kincseket megtalálóknak kötelező jelenteniük a leletüket a hatóságoknak, az eladási árból pedig részesedést kapnak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt