Kiszáradtak a tározók, vízkorlátozás jöhet Ausztrália nagyvárosaiban

külföld
2019 május 6., 8:53
comments 68
photo_camera Matt Ireson ausztrál farmer ellenőrzi, hogy van-e még víz a tartályában. Fotó: PETER PARKS/AFP

Vízkorlátozás bevezetésére kényszerülhetnek Ausztrália legnagyobb városaiban, Sydney-ben, Darwinban, Brisbane-ben és Melbourne-ben is, írja a Guardian. Idén szokatlanul száraz volt a nyár és az ősz is, így a nagyvárosok víztározói jelentősen leapadtak, sok már félig sincs tele. Sydney víztározói összesen 55 százalékon állnak - tavaly ilyenkor 73 százalékos volt a feltöltöttségük.

Pedig Sydney-ben már januárban, amikor 60 százalék alá csökkent a tározók feltöltöttsége, beindították a tengervizet sótalanító programjukat, de a helyzet ennek ellenére is tovább romlott. Amennyiben a tározók telítettsége 50 százalék alá esne, komoly vízkorlátozásokat vezethetnek be.

A városban amúgy már most is vannak korlátozások, locsolni például délelőtt tíz és délután négy között tilos.

Darwinban is jelentősen csökkent a tározók feltöltöttsége, pedig az ország legészakibb nagyvárosa trópusi éghajlatú. Mégis, míg tavaly 98 százalék volt a tározók feltöltöttsége, idén már csak 76 százalékos.

Az előrejelzések semmi jót nem ígérnek. Az idei március minden idők legmelegebbje volt, a szokatlan szárazság pedig az előrejelzések szerint az ősz hátralevő részében és télen is folytatódhat. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt