Kiszáradtak a tározók, vízkorlátozás jöhet Ausztrália nagyvárosaiban

Matt Ireson ausztrál farmer ellenőrzi, hogy van-e még víz a tartályában.Fotó: PETER PARKS/AFP

Vízkorlátozás bevezetésére kényszerülhetnek Ausztrália legnagyobb városaiban, Sydney-ben, Darwinban, Brisbane-ben és Melbourne-ben is, írja a Guardian. Idén szokatlanul száraz volt a nyár és az ősz is, így a nagyvárosok víztározói jelentősen leapadtak, sok már félig sincs tele. Sydney víztározói összesen 55 százalékon állnak - tavaly ilyenkor 73 százalékos volt a feltöltöttségük.

Pedig Sydney-ben már januárban, amikor 60 százalék alá csökkent a tározók feltöltöttsége, beindították a tengervizet sótalanító programjukat, de a helyzet ennek ellenére is tovább romlott. Amennyiben a tározók telítettsége 50 százalék alá esne, komoly vízkorlátozásokat vezethetnek be.

A városban amúgy már most is vannak korlátozások, locsolni például délelőtt tíz és délután négy között tilos.

Darwinban is jelentősen csökkent a tározók feltöltöttsége, pedig az ország legészakibb nagyvárosa trópusi éghajlatú. Mégis, míg tavaly 98 százalék volt a tározók feltöltöttsége, idén már csak 76 százalékos.

Az előrejelzések semmi jót nem ígérnek. Az idei március minden idők legmelegebbje volt, a szokatlan szárazság pedig az előrejelzések szerint az ősz hátralevő részében és télen is folytatódhat. (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.