Orbán Viktor: Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében

POLITIKA
2019 május 06., 07:27
comments 903

A kormányfő ma fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt, ebből az alkalomból interjút adott az osztrák Kleine Zeitungban. A magyar fordítást a kormany.hu oldalán is közzétették. Ebből többek közt kiderül, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy 

  • ő volt az egyetlen, aki kiállt Ausztria mellett;
  • a hagyományos európai elit dekadens;
  • ha az ember magyar, akkor alapérzés az, hogy elárulták;
  • egész Európát átszövi egy hálózat, amit liberális hálózatnak nevez;
  • a Brexit Jean-Claude Juncker hibája is;
  • a magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak;
  • Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban.

A miniszterelnök beszélt az Ausztriához fűződő viszonyáról, bevándorlásról, kereszténydemokráciáról, a magyarok meg nem értettségéről és a pápáról is.

 Orbán azt mondta, amikor Wolfgang Schüssel úgy döntött, hogy az FPÖ-vel alakít kormányt, a bajorok mellett ő volt az egyetlen miniszterelnök, aki akkor nyíltan kiállt Ausztria mellett. A lap kérdésére, miszerint árulásnak érzi-e, hogy eléggé eltávolodtak egymástól Sebastian Kurz kancellárral, azt felelte, 

„Ha az ember magyar, akkor alapérzés az, hogy elárulták”.

Válaszában a magyarok hatalmas szívéről, romantikus hajlamáról és naivitásáról értekezett, de hozzátette, érti ő, hogy osztráknak sem könnyű lenni. Nem hálát várt Ausztriától, de a két ország kapcsolatának szerinte a történelem ad különleges értéket. „Ezt semmilyen európai konfliktusért nem szabad feláldozni” - mondta a miniszterelnök.

Arról, hogy miért keresi a szövetséget a nacionalistákkal, azt mondta, tudja, hogy ebben benne van a végleges szakítás kockázata az európai kereszténydemokratákkal, de szerinte a kereszténydemokraták Európában balra tolódnak, ami nem jó, sőt, nagyon rossz. Ausztria viszont jó példa, legalábbis Magyarországról nézve. A kérdésre, hogy arról mit gondol, hogy az FPÖ neonáci őrjöngései miatt Kurznak naponta kell magyarázkodnia, azt válaszolta, 

„Mondtam, hogy Ausztria nehéz hely. Ugyanakkor az sem tagadható, hogy egész Európát átszövi egy hálózat. Én ezt liberális hálózatnak nevezem”.

Ez a hálózat szerinte civil szervezetekből, think-tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból áll, és a fasizmus, nacionalizmus, populizmus kifejezéseket politikai bunkósbotként használják. „Lehetetlenné teszik, hogy a haza szeretetére vagy Jézus tanainak követéséről beszéljenek”.

Orbán szerint a hagyományos európai elit dekadens, és az európai eliteknek az a problémája, hogy 

„nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket”.

Orbán Viktor szerint Európa óriási veszélyben van, és bár ő egy olyan Európáról álmodik, ahol a nyugat- és közép-európaiak egyaránt jól érzik magukat, még nem talált választ rá, ez hogyan lenne lehetséges. Tudja, hogy hideg fejjel gondolkozik a bevándorlásról és a vízbe fulladt menekültekről, de szerinte a migráció olyan ellenzői, „mint mi, olyan politikát folytatnak, amely jóval kevesebb emberéletbe kerül.” A lap felvetésére, miszerint Ferenc pápa véleménye szerint ez a politika nem elég keresztényi, Orbán azt válaszolta, „Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban. Ennek ellenére tiszteljük a Szentatyát, és fontos számunkra, amit mond.”

A miniszterelnök szerint nem hiányzik Magyarországról és Közép-Európából az a fajta sokszínűség, amit a bevándorlás hozna magával, ugyanis 

„mi itt hatalmas kulturális sokszínűségben élünk szerbekkel, szlovákokkal, horvátokkal, ukránokkal, zsidókkal, románokkal és magyarokkal. Itt nincs hiány kulturális sokszínűségből. Vannak latinjaink, vannak kálvinistáink és ortodoxaink. Ez egy lelkileg és kulturálisan fantasztikus sokszínűség, amely azonban egyetlen, keresztény civilizáción belül jelenik meg. Ezt nem érezzük elkülönülésnek és bezárkózásnak sem.”

Magyarország 15 éve lépett be az Európai Unióba, a lap kérdésére, hogy az ebből erősen profitáló Magyarország mit ad vissza, Orbán azt felelte,

„van valami, amit nem is kell adnunk, mert úgyis elveszik. Én szigorúan számolok, falusi ember vagyok, szeretem tudni, mi van a kasszában.”

Úgy véli, a magyarok szerelmesek abba szóba, hogy Európa, az Európai Unió felé pedig Magyarországon nagyon erős a lelki elköteleződés. „Ezért itt nincs esélye Európa-ellenes politikának. A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak”. Bár emberileg kedveli, de a Brexitben részben sárosnak tartja Jean Claude Junckert, és azt is nehezményezi, hogy nem kínált megoldást a migrációra.  

Arról, hogy szenved-e a kitaszítottságtól, azt mondta, a magyar sors részének tartja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.