Hőálló krumplit fejlesztettek ki német kutatók

élelmiszer
2019 május 07., 08:59

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény – közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.

Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője elmondta, hogy a hagyományos burgonyafajták „növekedési programjuk átkapcsolásával” reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem.

A teszteket egyelőre laborban végezték. A burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek (nappal több mint 29, éjszaka 27 fok) tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

Krumpli. Burgonya.
photo_camera Krumpli. Burgonya. Fotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance/AFP

A biokémikusok azt vizsgálták, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, ami akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.

Frissítés: A tanulmány szerzői között a Skóciában dolgozó, magyar Hornyik Csaba is megtalálható. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.