Tömegesen költöznének külföldre a magyar egyetemisták

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

2019-ben újra elvégezték Magyarországon az Aktív Fiatalok nevű kutatást. A kutatást a Magyarországon tanuló magyar hallagatók körében végzik, egy 800 fős reprezentatív mintán. Az idei kutatás eredményeit az Index ismertette, e szerint a magyar hallagatók tömegesen gondolkodnak néhány éves vagy életre szóló külföldre költözésben. A fő motiváció a magasabb életszínvonal és a pénz.

Minden második hallgató gondolkodik külföldre költözésen, ha több éves munkavállalásról van szó, és kétharmaduk, ha csak néhány hónapról van szó.

Egyharmad pedig azt mondta, akár végleg is hajlandó lenne elhagyni az országot. A nyelvtanuláson kívül azonban nem sokmindent tesznek érte.

A kutatásból kiderül az is, hogy hátrányos helyzetűként kevesebb esély van bekerülni a felsőoktatásba: a hallgatók 60 százaléka olyan családból jön, ahol legalább az egyik szülő már diplomás.

Nőtt viszont a politika iránti érdeklődés az egyetemisták között, az összes társadalmi réteg közül ők tűnnek a legérdeklődőbbnek. A közélet iránt saját bevallása szerint 55 százalék érdeklődik, és közben 10 százalékra csökkent a nem érdeklődők aránya. A 2011-es felmérés során a demokráciát kevesebb mint 40 százalékuk ítélte minden más politikai rendszernél jobbnak, a diákok egyharmada pedig elfogadhatónak tartotta a diktatúrát bizonyos körülmények között.

Ez most változott, nem is kicsit, a diktatúrát bizonyos körülmények között elfogadhatónak tartók aránya 16 százalékra csökkent.

A kutatás során mérték a hallgatók pártszimpátiáját is. Ez alapján a legnépszerűbb párt a Momentum lett, rájuk a pártválasztók 22 százaléka szavazna, kevéssel megelőzve a Fideszt (21%), illetve a Jobbikot (19%). A Magyar Kétfarkú Kutyapártot 17 százalékuk támogatja, az LMP-t 11 százalék, MSZP 4 százalék, DK 3 százalék.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.