„Független szakértők” döntöttek a kormányközeli üzletemberek milliárdos turisztikai támogatásáról

turizmus
2019 május 10., 06:21
comments 140

Nem árulja el a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy kik döntöttek a 2030-ig szóló 300 milliárdos Kisfaludy-program támogatásainak első köréről. 

A napi.hu cikk szerint a hotel- és panziófejlesztésre kiírt pályázati program első körében a kormánnyal jó viszonyt ápoló üzletemberek jártak jól: fideszes képviselők mellett Garancsi István, Hernádi Zsolt, Csányi Sándor közös cége, Széles Gábor vállalkozása, valamint egy Mészáros Lőrinchez kötődő ötcsillagos szállodája is nyert vissza nem térítendő támogatást.   

„Független turisztikai szakemberek értékelték a Kisfaludy-pályázatokat” 

nyilatkozta a gazdasági lapnak Szabó Áron, a MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója, de hogy kik voltak ők, azt inkább nem árulta el. 

A lap megkérdezte a lebonyolításért felelős Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t az elbírálók névsoráról, de onnét sem kaptak választ. A Szállodaszövetség azt közölte, nem látott bele az elbírálás folyamatába.  

A Kisfaludy-program 300 milliárd forintjából  150 milliárd forintot a kormány vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít.

A napi.hu korábban arról írt, hogy a legnagyobb tételek mind kormánybarát cégeknél landoltak. A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére és az  ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházásra egyaránt 2,9 milliárd forintot szavaztak meg a név nélküli függetlenek. A két beruházó cég, az SZBFamily és a TVCS tulajdonosa ugyanaz: a DLHG Invest Zrt, melynek igazgatósági tagja Szepesi Richárd Mészáros Lőrinccel üzletelt az ingatlanpiacon. Igazgatósági tag ugyanott Szepesi felesége, Kante Awa is, aki a 24.hu szerint Matolcsy György bizalmasa, Nagy Róza lánya. 

A napi.hu szerint a másik nagy nyertes egy olyan cég, amelyben Garancsi István Market-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgató, és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közösen érdekeltek. A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel építésére létrehozott cég 2,9 milliárd forintos támogatást nyert a pályázaton. 

(napi.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.