Vissza kell vennie az ügyészségnek a férfit, akit a Facebook-posztjai miatt rúgtak ki

Pénteken a munkaügyi bíróságon első fokon pert nyert az ügyészséggel szemben Pap Balázs korábbi ügyész, akit három Facebook-posztja miatt rúgtak ki, írja az Index. A posztok miatt tavaly, az országgyűlési választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene, aminek a végén kirúgták.

Békemenet és a birkák

A lap beszámolója szerint Pap egyik kifogásolt posztja az volt, amikor tavaly március 15-én - amikor épp a legutóbbi Békemenetet tartották - azzal a szöveggel osztott meg egy birkákat ábrázoló képet, hogy „a mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni”. 

Erről a bíróság pénteken megállapította, hogy ez egy magánéletben tett poszt, az ügyész nem valósított meg vele politikai tevékenységet, és ebből nem lehet megállapítani azt, hogy ez a véleménynyilvánítás a munkájára hatással lennének, illetve hatással lennének az ügyészség függetlenségére. 

Összefogás

A bíróság szerint szintén a véleménynyilvánítás szabadsága alá esik az a poszt is, amin összefogó kezek láthatók, minden kézen egy-egy ellenzéki párt logójával.

Kósa védekezése

Viszont a harmadik posztja már problémásabb volt, amiben azzal a szöveggel osztott meg egy cikket Kósa Lajos mentegetőzéséről a csengeri örökösnő ügyében, hogy „Nos, minden »vádlott« maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá... Ja, és április 8.”

A bíróság szerint a privát Facebook-oldalon megosztott posztok nem jelentettek nagy nyilvánosságot, ám az ismerősi körből kiderült, hogy ismert volt, hogy ügyészként dolgozik, ezért a poszt sértette a hivatás tekintélyét. Még akkor is kifogásolható lett volna ebben a formában, ha nem egy konkrét ügyre vonatkozik.

A bíróság végül arra jutott, hogy az ügyész a fenti posztok közül az egyikkel valóban fegyelmi vétséget valósított meg, de a kirúgás nem állt ezzel arányban.Az ügyésznek egyrészt ugyanis nem az volt a szándéka, hogy azok az ügyészség érdeksérelmével járjanak, másrészt a posztok kisebb körben és csekélyebb mértékben jártak a hivatás tekintélyének megsértésével.

Az elsőfokú ítélet szerint ügyészségnek továbbra is alkalmaznia kell Pap Balázst az eredeti pozíciójában. A kirúgásról szóló döntést most egy fizetési fokkal való visszaléptetésben állapították meg. Valamint kötelezték az ügyészséget 7 millió forintnyi elmaradt illetmény, ruhapénz és cafetéria megfizetésére, valamint az ügyésznek megítéltek egymillió forint sérelemdíjat is. Ugyanakkor az elsőfokú ítélet ellen mindkét fél fellebbezhet. (via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.