Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség látogatását, miután megtudták, hogy holokauszt-kárpótlásról is tárgyalnának

külföld
2019 május 13., 08:30
comments 222

Lengyelország úgy döntött, hogy mégsem fogadja Izrael delegációját, azok után, hogy vasárnap az izraeli szociális miniszter közölte, a holokauszt idején eltulajdonított vagyonelemek visszaszolgáltatásáról is tárgyalnak majd Varsóban. 

A lengyel külügyminisztérium szerint Avi Cohen-Scali, a minisztérium ügyvezetője ezzel a kijelentésével az utolsó pillanatban felrúgta az eredeti menetrendjét a találkozónak, aminek nem volt része semmilyen világháborús vagyoni kompenzáció. 

Balról az első Jiszráel Kac, a kép jobb szélén Gila Gamliel 2015-ben
photo_camera Balról az első Jiszráel Kac, ügyvezető külügyminiszter (a kép készítése idején  közlekedési miniszter) a kép jobb szélén Gila Gamliel szociális miniszter 2015-ben Fotó: GALI TIBBON/AFP

Cohen-Scali vasárnapi közleményében arról van szó, hogy látogatásuk során mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy szélesítsék azok körét, akiket a lengyel állam kármentesít, vagy valamilyen módon kompenzál majd a holokauszt miatt, és hogy olyan törvények mellett lobbizik majd, amelyek további kompenzációt tesznek lehetővé a környező országokban (különös tekintettel a romániai holokausztra Németország és Románia részéről).  

A közleményben Gila Gamliel szociális miniszter arra kéri a kormányt, hogy tegyenek meg mindent az elharapózó antiszemitizmus ellen. Azt írta, fogytán az idő a holokauszt során elkobzott vagyoni elemek visszaszolgáltatására. 

A miniszter arra a tüntetésre is utalt, amit szombaton tartottak nacionalisták Varsóban az ellen az amerikai törvény ellen, amely a holokauszt idején elkobzott zsidó vagyonokról rendelkezik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök kifejezetten támogatóan kommentálta a megmozdulást, és azt nyilatkozta: épp a lengyelek azok, akik kárpótlást érdemelnek. 

Lengyelország és Izrael diplomáciai kapcsolatai rossz állapotban vannak. Februárban a lengyelek lemondták a jeruzsálemi V4-találkozót, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter  kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust", így aztán az egész esemény is elmaradt. (Times of Israel)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.