Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség látogatását, miután megtudták, hogy holokauszt-kárpótlásról is tárgyalnának

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Lengyelország úgy döntött, hogy mégsem fogadja Izrael delegációját, azok után, hogy vasárnap az izraeli szociális miniszter közölte, a holokauszt idején eltulajdonított vagyonelemek visszaszolgáltatásáról is tárgyalnak majd Varsóban. 

A lengyel külügyminisztérium szerint Avi Cohen-Scali, a minisztérium ügyvezetője ezzel a kijelentésével az utolsó pillanatban felrúgta az eredeti menetrendjét a találkozónak, aminek nem volt része semmilyen világháborús vagyoni kompenzáció. 

Balról az első Jiszráel Kac, ügyvezető külügyminiszter (a kép készítése idején  közlekedési miniszter) a kép jobb szélén Gila Gamliel szociális miniszter 2015-benFotó: GALI TIBBON/AFP

Cohen-Scali vasárnapi közleményében arról van szó, hogy látogatásuk során mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy szélesítsék azok körét, akiket a lengyel állam kármentesít, vagy valamilyen módon kompenzál majd a holokauszt miatt, és hogy olyan törvények mellett lobbizik majd, amelyek további kompenzációt tesznek lehetővé a környező országokban (különös tekintettel a romániai holokausztra Németország és Románia részéről).  

A közleményben Gila Gamliel szociális miniszter arra kéri a kormányt, hogy tegyenek meg mindent az elharapózó antiszemitizmus ellen. Azt írta, fogytán az idő a holokauszt során elkobzott vagyoni elemek visszaszolgáltatására. 

A miniszter arra a tüntetésre is utalt, amit szombaton tartottak nacionalisták Varsóban az ellen az amerikai törvény ellen, amely a holokauszt idején elkobzott zsidó vagyonokról rendelkezik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök kifejezetten támogatóan kommentálta a megmozdulást, és azt nyilatkozta: épp a lengyelek azok, akik kárpótlást érdemelnek. 

Lengyelország és Izrael diplomáciai kapcsolatai rossz állapotban vannak. Februárban a lengyelek lemondták a jeruzsálemi V4-találkozót, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter  kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust", így aztán az egész esemény is elmaradt. (Times of Israel)  

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.