Lengyelország lemondta egy izraeli küldöttség látogatását, miután megtudták, hogy holokauszt-kárpótlásról is tárgyalnának

Lengyelország úgy döntött, hogy mégsem fogadja Izrael delegációját, azok után, hogy vasárnap az izraeli szociális miniszter közölte, a holokauszt idején eltulajdonított vagyonelemek visszaszolgáltatásáról is tárgyalnak majd Varsóban. 

A lengyel külügyminisztérium szerint Avi Cohen-Scali, a minisztérium ügyvezetője ezzel a kijelentésével az utolsó pillanatban felrúgta az eredeti menetrendjét a találkozónak, aminek nem volt része semmilyen világháborús vagyoni kompenzáció. 

Balról az első Jiszráel Kac, ügyvezető külügyminiszter (a kép készítése idején  közlekedési miniszter) a kép jobb szélén Gila Gamliel szociális miniszter 2015-benFotó: GALI TIBBON/AFP

Cohen-Scali vasárnapi közleményében arról van szó, hogy látogatásuk során mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy szélesítsék azok körét, akiket a lengyel állam kármentesít, vagy valamilyen módon kompenzál majd a holokauszt miatt, és hogy olyan törvények mellett lobbizik majd, amelyek további kompenzációt tesznek lehetővé a környező országokban (különös tekintettel a romániai holokausztra Németország és Románia részéről).  

A közleményben Gila Gamliel szociális miniszter arra kéri a kormányt, hogy tegyenek meg mindent az elharapózó antiszemitizmus ellen. Azt írta, fogytán az idő a holokauszt során elkobzott vagyoni elemek visszaszolgáltatására. 

A miniszter arra a tüntetésre is utalt, amit szombaton tartottak nacionalisták Varsóban az ellen az amerikai törvény ellen, amely a holokauszt idején elkobzott zsidó vagyonokról rendelkezik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök kifejezetten támogatóan kommentálta a megmozdulást, és azt nyilatkozta: épp a lengyelek azok, akik kárpótlást érdemelnek. 

Lengyelország és Izrael diplomáciai kapcsolatai rossz állapotban vannak. Februárban a lengyelek lemondták a jeruzsálemi V4-találkozót, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter  kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust", így aztán az egész esemény is elmaradt. (Times of Israel)  

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.