Az ipari lobbi megpróbálja felvizezni az európai vizeket védő uniós szabályozást

Az EU egyik legambiciózusabb terve szerint a tagállamoknak 2027-re garantálniuk kéne, hogy természetes vízeik "jó állapotban" legyenek. A Guardian értesülései szerint az előremutató környezetvédelmi szabályozás most komoly veszélyben van, mert nagy ipari lobbizás indult be a szabályozás felhígítására. A bányászati, mezőgazdasági, áramtermelő és vegyipari lobbisták pedig támogató tagállamokat is találtak, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Finnország is melléjük állt.

A szabályozást felvizezni akarók érvei szerint jelen formájában a tervezet "súlyosan negatív hatással lenne a befektetésekre", a mezőgazdasági lobbisták pedig azon siránkoznak, hogy ha meg kell téríteniük az okozott szennyezés árát, az elviselhetetlen költségeket jelentene neki.

A környezetvédők szerint viszont élet-halál kérdése a vizeink védelme. "A klímaváltozás gyorsulásával ez valóban élet-halál kérdéssé válhat, például az Ibériai-félszigeten, ahol ha a jelenlegi mértékben használják továbbra is a vizeket, mire beüt a nagy szárazság, már egyáltalán nem maradnak tartalékaik" - mondta Ariel Brunner, a Birdlife Europe szakértője a Guardiannak.

A Guardian értesülései szerint a lobbisták pártjára állt tagállamok most azzal próbálnak érvelni a szabályozás felhígítása mellett, hogy azzal valójában csak megvalósíthatóvá vállnak a kitűzött célok. Brunner szerint ez úgy igaz, hogy a célok elérhetősége érdekében az "egészséges" kifejezés meghatározását olyan mértékben terjesztik ki, hogy az az "egészségtelent" is magába foglalja. (Via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.