Az ipari lobbi megpróbálja felvizezni az európai vizeket védő uniós szabályozást

POLITIKA
2019 május 15., 11:05

Az EU egyik legambiciózusabb terve szerint a tagállamoknak 2027-re garantálniuk kéne, hogy természetes vízeik "jó állapotban" legyenek. A Guardian értesülései szerint az előremutató környezetvédelmi szabályozás most komoly veszélyben van, mert nagy ipari lobbizás indult be a szabályozás felhígítására. A bányászati, mezőgazdasági, áramtermelő és vegyipari lobbisták pedig támogató tagállamokat is találtak, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Finnország is melléjük állt.

A szabályozást felvizezni akarók érvei szerint jelen formájában a tervezet "súlyosan negatív hatással lenne a befektetésekre", a mezőgazdasági lobbisták pedig azon siránkoznak, hogy ha meg kell téríteniük az okozott szennyezés árát, az elviselhetetlen költségeket jelentene neki.

A környezetvédők szerint viszont élet-halál kérdése a vizeink védelme. "A klímaváltozás gyorsulásával ez valóban élet-halál kérdéssé válhat, például az Ibériai-félszigeten, ahol ha a jelenlegi mértékben használják továbbra is a vizeket, mire beüt a nagy szárazság, már egyáltalán nem maradnak tartalékaik" - mondta Ariel Brunner, a Birdlife Europe szakértője a Guardiannak.

A Guardian értesülései szerint a lobbisták pártjára állt tagállamok most azzal próbálnak érvelni a szabályozás felhígítása mellett, hogy azzal valójában csak megvalósíthatóvá vállnak a kitűzött célok. Brunner szerint ez úgy igaz, hogy a célok elérhetősége érdekében az "egészséges" kifejezés meghatározását olyan mértékben terjesztik ki, hogy az az "egészségtelent" is magába foglalja. (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.