Legalább 65 palesztin tüntető sérült meg az izraeli erőkkel való összecsapásokban a Gázai övezet és Izrael határán

külföld
2019 május 15., 18:35
comments 128

A gázai egészségügyi tárca szerint a sérültek között van 22 gyerek, 5 nő és 3 mentőtiszt is. A gázai as-Sifá nevű kórház medikusainak elmondása szerint a sebesültek között található továbbá a néhai Ahmed Jaszín sejk, a Hamász alapítójának 19 éves unokája, akinek mindkét lába megsérült.

A dpa német hírügynökségnek szemtanúk azt mondták, hogy az izraeli katonák egy kellemetlen szagú folyadékot zúdítottak a tüntetőkre, továbbá könnygázgránátokat és gumilövedékeket lőttek ki a tiltakozás feloszlatásához, és hogy távol tartsák őket az övezetet Izraeltől elválasztó kerítéstől. Későbbi palesztin beszámolók szerint az izraeli katonák éles lőszert is bevetettek, de ezt a dpa-nak nyilatkozó izraeli katonai szóvivő nem erősítette meg.

Az izraeli hadsereg szerint tüntetők gumiabroncsokat égettek és köveket meg robbanóeszközöket dobáltak, illetve többször megpróbálták megközelíteni a kerítést. Az izraeli védelmi erők egy meg nem nevezett szóvivője szerint kb. 10 ezren demonstráltak a kerítésnél, a hadsereg tömegoszlató eszközökkel válaszolt.

photo_camera Fotó: Mahmud Hams/AFP

A palesztinok minden év május 15-én – gyakran erőszakossá fajuló – tömegtüntetésekkel emlékeznek az ún. Nakba-napra. A „nakba” arab szó, magyarul „katasztrófát” jelent, és a palesztinok pedig ezzel a szóval utalnak Izrael állam megalapításának napjára (május 14-re).

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet által működtetett al-Aksza nevű rádióállomás szerint ezreket várnak az ún. nakba-menetre az övezet keleti felében.

Fáti Hamad, a Hamász politikai szárnyának tagja azt mondta:

„Közöljük a megszállókkal és vezetőikkel, hogy azonnal tűnjenek el, mert közel a nap, amikor lemészároljuk őket, és megszabadulunk tőlük, mert nincs helyük Palesztinában, Jeruzsálemben, Haifában és Jaffában sem.”

A gázai-izraeli határnál tavaly március vége óta rendszeresek a tüntetések, amiken palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a tiltakozások kezdete óta az izraeli hadsereg 305 palesztin tüntetőt, köztük 59 gyereket és 10 nőt ölt meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.