Bedurvult a pandadiplomácia: Kína visszavette a San Diegó-i állatkert pandáit

Váratlanul kemény csapást mért Kína a folyamatban lévő kereskedelmi háborújukban az Egyesült Államokra. Miután Donald Trump nemrég újabb vámokat vetett ki kínai termékekre, az ország szimplán visszarendelte San Diegóból a pandáit.

Paj Jun, az óriáspanda 23 éven át a San Diegő-i állatkertben élt. Kína csütörtökön visszavette a kölcsönmedvét, ez a fotó május 16-án már Kínában készült róla.Fotó: XINHUA

A kínai diplomácia évtizedek óta afféle csodafegyverként veti be a pandákat. A világ állatkertjeiben megtekinthető állatok ugyanis csak kölcsönben vannak ott, a tulajdonosuk a kínai állam. A kínai állam pedig most a kereskedelmi háborúban használta fegyverként a San Diegóba kikölcsönzött pandapárt.

Az Observer beszámolója szerint a 27 éves Paj Junt és hatéves bocsát, Hsziao Livút már haza is küldték Kínába, csütörtök óta már Szicsuánban vannak, a kínai Pandamegőrzési és -kutatási Központban.

Paj Jun 1991-ben, Kínában született, 1996 óta élt a San Diegó-i állatkertben. A faj fenntartása szempontjából ez az egyik legsikeresebb kölcsönadás volt, Paj Jun hat utódot hozott a világra, Hsziao Livu közülük a legkisebb.

Kína egyelőre még csak pandaelvonást, és nem teljes pandazárlatot tart, három amerikai állatkertben, a fővárosi Nemzeti Állatkertben, Atlantában és Memphisben még mindig élnek pandák. A San Diegó-i állatkert pedig már jelezte, hogy idővel szeretné megújítani a kölcsönszerződést a kínai állammal. (Via The Observer)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.