Erdogan szerint eldöntött kérdés, hogy orosz légvédelmi rendszert vesznek

külföld
2019 május 19., 03:28
comments 78

"Nem lenne etikus", sőt, kifejezetten erkölcstelen volna, ha Törökország kihátrálna az Oroszországgal kötött fegyverüzletből, jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök, "lezárt ügynek" minősítve azt, hogy országa Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol.

Törökország a NATO tagja, az orosz légvédelmi rendszer beszerzése ezért jelenthet problémát. Az ugyanis az amerikaiak szerint nem integrálható a NATO rendszerébe. Az amerikaiak azt is felvetették, hogy ha a törökök megvásárolják az Sz-400-asokat, akkor felülvizsgálják, hogy részt vehetnek-e egyáltalán az F-35-ös programban.

Erdogan a jelek szerint nem veszi annyira komolyan az utóbbi fenyegetést, szerinte "előbb vagy utóbb megkapjuk az F-35-ösöket".

A török elnök azt is jelezte, hogy Moszkva és Törökország közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket. Ezzel kapcsolatban a TASZSZ hírügynökség idézte Szergej Csemezovot, a Rosztyeh orosz állami cég vezetőjét, aki május elején azt mondta: "Mi csak üdvözölhetjük Törökországnak azt a szándékát, hogy partner legyen az Sz-500-as projektben."

Ez utóbbi bejelentése nagyjából meg is magyarázza, hogy az amerikaiak miért ódzkodnának az Sz-400-as rendszer beszerzése után F-35-ösöket adni Törökországnak, ha az aztán a törökök a géppel szerzett tapasztalataikat az oroszokkal közös rakétarendszerük fejlesztéséhez is használhatnák. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.