Kiderült, hogy a bonobó-mamák segítenek becsajozni a bonobó-fiúknak, és még a szexet is felügyelik

Kutatók megfigyelték a bonobó-majmok párzási szokásait, és érdekes dolgot derítettek ki: a matriarchális úton szerveződő bonobó-közösségekben az anyák szerepe a párválasztás során is kulcsfontosságú.

Konkrétan az anyamajmok villogtatják a fiaikat a lánymajmok előtt, majd őrt állnak a szexuális együttlétük során. Ha kell, akkor még a konkurens hímeket is megrohamozzák, hogy a fiacskájuk nyugodtan nagymamává tudja tenni őket.

A Current Biology nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a taktika nagyon is kifizetődő, azok a fiúmajmok, amelyek az anyjukkal élnek együtt, háromszor nagyobb eséllyel válnak apává, mint azok, akiknek hiányzik az anyjuk.

Fotó: MARTIN SURBECK/AFP

A bonobó-mamák minden lehetőséget megragadnak, hogy wingeljék a fiukat, még a többi hímet is szemmel tartják a szexuális együttlét ideje alatt. Sőt, ha azt látják, hogy egy másik hím párosodik a fiuk kiszemeltjével, akkor előfordulhat az is, hogy szétválasztják a párt. Ez a tudósok szerint nem feltétlen jelenti azt, hogy a fiuknak nagyobb esélye lesz a párzásra, inkább azt mutatja, mennyire elhivatottak az anyamajmok.

A tudósok a kutatás során több bonobó-közösséget is megfigyeltek Kongóban. Azt ugyanakkor nem tapasztalták, hogy az anyamajmok a lányaikkal is így viselkednének. A nősténymajmok gyakran leválnak a csoporttól, és máshol alapítanak családot.

Az anyák amúgy a kutatók szerint nagyon okosan kitalálták ezt a taktikát: mindez ugyanis azt jelenti, ha fiukat pároztatják minél több nősténnyel, akkor úgy tudják terjeszteni a génjeiket, hogy saját maguknak nem kell több gyerekmajmot vállalniuk. 

(Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.