Alkotmánybírósághoz fordultak az ukrán képviselők a parlament feloszlatása miatt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az ukrán alkotmánybírósághoz fordultak az ország parlamentjének képviselői, mert szerintük az ország frissen beiktatott elnöke, Volodimir Zelenszkij beiktatása napján, hétfőn törvénytelenül döntött a parlament feloszlatásáról.

Volodimir Zelenszkij bohóckodik az elnöki hatalmát szimbolizáló jogarral.Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Zelenszkij a beiktatási beszédében jelentette be a parlament feloszlatását, amiről másnap hivatalos rendeletet is kiadott. Ez elvben a hivatalos közlönyben történő megjelenése napján hatályba is léphet.

Andrij Parubij házelnök szerint viszont Zelenszkijnek igazából nem volt joga feloszlatni a parlamentet. Zelenszkij az alkotmánynak arra a passzusára hivatkozott, amely szerint abban az esetben, ha feloszlik a kormánykoalíció, harminc nap után feloszlathatja a parlamentet. Zelenszkij értelmezése szerint pedig már "évek óta" nem létezik kormánykoalíció, mert a kisebb pártok kilépése után a kormánykoalíció két nagy pártjának már nem volt többsége a törvényhozásban, csak ezt szerinte "titkolták".

Parubij értelmezésében viszont a kormánykoalíció csak a múlt héten oszlott fel, ekkor jelentette be a volt miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk Népi Front nevű pártja a kilépését, amivel már valóban feloszlott a koalíció. Vagyis Parubij és az államfői döntés miatt az alkotmánybírósághoz forduló képviselők szerint a harminc napos türelmi időszak csak a múlt héten indult, és a törvények szerint ez idő alatt nem lehet feloszlatni a parlamentet, ahol akár még egy új kormánykoalíció is összeállhat. (Via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.