Fülöp-szigetek visszaküldi Kanadának a szemetét

külföld
2019 május 22., 12:58
comments 103

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította kormányát, hogy egy hajózási magánvállalattal mielőbb szállíttassák vissza Kanadába azt a tetemes mennyiségű szemetet, amelyet öt éve hoztak át a délkelet-ázsiai országba - közölte szerdán Salvador Panelo elnöki szóvivő.

"Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával" - mutatott rá sajtótájékoztatóján Panelo. "A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat" - tette hozzá.

Környezetvédők tüntetnek a kanadai nagykövetség előtt Manilában
photo_camera Környezetvédők tüntetnek a kanadai nagykövetség előtt Manilában Fotó: MARIA SALVADOR TAN/AFP

"Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt" - szögezte le, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Fülöp-szigetek egy héttel korábban azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, amiért Kanada nem szállíttatta el a megszabott május 15-ei határidőig azt a több mint száz konténernyi szemetet, amelytől még 2013-ban és 2014-ben szabadult meg.

A kanadai kormány szerint nem az ő felelőssége elvitetni a háztartási szemetet, műanyag palackot, zacskót, újságpapírt és használt felnőttpelenkát tartalmazó, annak idején helytelenül újrafelhasználható műanyag szemétként megjelölt szállítmányt. Ottawa jelezte: a kormány nem támogatta a hulladék exportját, magánvállalatok intézték azt. Ugyanakkor kiemelte, hogy dolgozik a szemétügy megoldásán.

Duterte már a múlt hónapban kijelentette, hogy visszaszállíttatja a hulladékot Kanadába, még ha ez háborúhoz vezet is.

A Fülöp-szigetek többször tiltakozott diplomáciai úton Kanada késlekedése ellen, amióta egy bíróság 2016-ban úgy döntött, hogy a szemetet vissza kell szállítani az észak-amerikai országba.

A két ország viszonya egy másik ügy miatt is feszült. Duterte tavaly úgy döntött, hogy mégsem vásárol 233 millió dollár (több mint 68 milliárd forint) értékben helikoptereket Kanadától, miután Ottawa kifejezte aggodalmát, hogy a manilai kormány a lázadók elleni hadműveletekben vetheti be azokat. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.