Porból lettek, biokomposzttá lehetnek Washington államban

Katrina Spade, a Recompose alapítója prezentálja, hogy mi marad egy holttestből a komposztálás után. Washington államban kedden írta alá a kormányzó a törvényt, amely lehetővé teszi a halottak komposztálását.Fotó: Elaine Thompson/AP

Környezetbarát temetkezési módot legalizáltak Washington államban. Az állam kormányzója, Jay Inslee kedden írta alá a holttestek biológiai lebontását engedélyező törvényjavaslatot. A "természetes, organikus redukció" névre keresztelt eljárásban a halottakat nem hamvasztják, hanem komposztálják. A folyamat végeredményeként az elhunytból két talicskányi termőföld lesz.

A hozzátartozók aztán megkaphatják a két talicskányi termőföldet, amit a hamvakhoz hasonlóan akár szét is szórhatnak, táplálva ezzel a termőföldet.

"Ez végre értelmet adhat annak, hogy mi történik a testünkkel a halálunk után" - nyilatkozta a Guardiannek a seattle-i People's Memorial Association, egy gyászsegítő-temetéstervező csoport ügyvezetője.

Az eljárás támogatói szerint az eljárás a hamvasztás és a hagyományos temetés környezetbarát alternatívája lehet. Az előbbi sok széndioxidot termel, az utóbbi során a holttestet vegyszerekkel tömik tele, amelyek aztán a földbe kerülve a talajvizet is szennyezhetik, nem beszélve a szinte elpusztíthatatlan koporsókból, amikben az USA-ban temetik a halottakat. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.