Először figyeltek meg teknősöket fához csapdosó csimpánzokat

ÁLLAT
2019 május 23., 16:54
comments 66

A német tudósok dokumentálták, amint a majmok fatörzsekhez csapdossák a teknősöket, hogy így törjék fel a kemény páncélt és elfogyaszthassák az állatokat.

Az Osnabrücki Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet tudósai közölték: a Loango Nemzeti Parkban 10 csimpánzt figyeltek meg, amik több tucatnyi teknőst gyűjtöttek be. Ez a viselkedés csak száraz időszakban volt tapasztalható, amikor más kedvelt táplálékuk, például gyümölcsök gazdagon rendelkezésre álltak – írták a szakértők a Scientific Reports című szaklapban.

Az, hogy a csimpánzok különböző fajokkal táplálkoznak, régóta ismert, de az nem, hogy hüllőket is fogyasztanak – mondta Simone Pika, az Osnabrücki Egyetem kutatója.

Tobias Deschner, a tanulmány egyik szerzője szerint korábban sohasem figyeltek meg ilyen viselkedést, pedig más emberszabásúak, például a babuinok és a mandrillok is fogyasztanak fiatal, puha teknősöket.

A szakértő szerint a viselkedés magyarázata az lehet, hogy a Loango Nemzeti Parkban bőségesen vannak keményhéjú gyümölcsök, amiket fákhoz kell csapni, hogy feltáruljon a gyümölcshús. Ez arra indíthatott néhány csimpánzt, hogy ugyanezt a módszert próbálják ki az arra járó teknősökön.

A populáció többi tagja pedig valószínűleg elleste a módszert kísérletező kedvű fajtársaktól. Egy kifejlett hím például a teknősfogás egy részét félretette reggelire. A csimpánz csak a teknőshús egy részét ette meg a fán ülve, majd a maradékot felszúrta egy ágvillára. Az éjszakát egy másik fán töltötte, majd másnap reggel visszatért és elfogyasztotta a vacsora maradékát.

„Ez arra utal, hogy a csimpánzok képesek tervezni a jövőre”

– mondta Pika. A jövőre vonatkozó állapotra vagy igényre, például az éhségre előre tervezés képességét eddig többnyire csak az emberi védelem alatt élő állatoknál figyelték meg. „Az eredményeink arra utalnak, hogy több évtizedes kutatás után sem ismerjük a csimpánzok intelligenciájának és viselkedése rugalmasságának összetettségét” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.