Feloldották az elefántvadászati tilalmat Botswanában

Feloldották a nagyvadakra, köztük az elefántokra vonatkozó vadászati tilalmat Botswanában, ahol az afrikai elefántok csaknem egyharmada él.

A vadászat újbóli engedélyezését egy szakértői bizottság javasolta, amit a gaboronei kormány hívott életre. A bizottság úgy találta, hogy a természetvédők által 130 ezerre becsültnél jóval több elefánt él a dél-afrikai országban, ami túl sok a lakosság számához viszonyítva, és ez egyre több konfliktushoz vezet az emberek és az állatok együttélésében.

A környezetvédelmi tárca szerint a kormány kevesebb mint 400 elefánt vadászatára ad ki engedélyt évente, és csak az ország egyes körzeteire korlátozza a vadászatot.

A vadászati tilalmat 2014-ben rendelte el Ian Khama akkori elnök, hazája élővilágának szenvedélyes védelmezője, miután az elefántállomány csökkenését tapasztalták az ország északi részén. Utódja, Mokgeweetsi Masisi vetette fel tavaly, hogy újra engedélyezni kellene a vadászszafarikat.

A 2,3 millió lakosú Botswana gazdag állatvilága sok turistát vonz az országba, az ágazat a második legjelentősebb bevételi forrás a gyémántbányászat után.

Természetvédők attól tartanak, hogy a nagyvadvadászat engedélyezése rontja az ország hírnevét, és elriaszthat olyan turistákat, akik az élő állatok miatt keresik fel Botswanát. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.