Szalah és Hazard sem került be a Premier League idei álomcsapatába

futball
2019 május 25., 08:46
comments 12

Ahogy a #besztlígben mindig, idén is baromi nehéz volt egy olyan tizenegyet összeállítani, amire mindenki csak elismerően csettintene, és ne jutna kapásból eszébe szinte minden posztra még vagy két lehetséges opció.

A védelem

Hozzá kell tegyük, a fenti állítás bár minden más csapatrésznél helytálló, az idei védelmen egyszerűen nincs mit ragozni, annyira egyöntetű szinte az egész világ véleménye az összetételéről. Robertson, Laporte, van Dijk és Alexander-Arnold mozdíthatatlan alappilérei álomcsapatunknak.

A PL idei legjobb játékosa Virgil van Dijk, aki mellett Luis Suarez sem volt annyira harapós kedvében.
photo_camera A PL idei legjobb játékosa Virgil van Dijk, aki mellett Luis Suarez sem volt annyira harapós kedvében. Fotó: OLI SCARFF/AFP

Mögöttük természetesen a brazil nagy fallal, Alisson Beckerrel, aki bár talán helyettesíthető lenne honfitársával, Edersonnal, mégis valamiért jómagam nyugodtabb lennék, ha ő dirigálna a hátam mögött, ami - tegyük hozzá - nem elhanyagolandó tényező egy hátvéd életében.

A középpálya

Fernandinho az utóbbi években sok-sok millióért igazolt erősítések ellenére megmaradt Guardiola egyik legfontosabb katonájának, és félő, hogy rövid időn belül nem csak a manchesterieknek lesz elképesztően nehéz pótolni őt, hanem az egész futballvilág is elveszt egy ilyen csodálatos, ritka „példányt“. Elvégre azt a legnehezebb pótolni, ami szinte láthatatlan. Fernandinho pedig pont ilyen, és az idei szezonban is hozta a tőle megszokott minőséget.

Fernandino, a láthatatlan zseni.
photo_camera Fernandino, a láthatatlan zseni. Fotó: GLYN KIRK/AFP

Bernardo Silva jött, várt egy évet, majd robbantott a #besztlígben. A tavalyi szezon elején csak cserejátékosként beugrándozó portugál a szezon végére már jelezte, hogy neki bizony a kezdőben a helye, idén pedig már konkrétan a szezon egyik legjobb játékosa volt mondjuk Virgil Van Dijk mögött/mellett. A pálya kőzépső részén gyakorlatilag mindenhol bevethető, de a mágnestáblára felrajzolt posztjától függetlenül is szinte mindenhol feltűnik. Szokták mondani, hogy aki több poszton is tud „csak“ jó teljesítményt nyújtani, az sehol sem lesz igazán klasszis. Na, ő pont az az ember, aki egy ilyen után csak annyit mond: fogjátok meg a söröm!

Egyértelműen a középpálya harmadik kiadó helye okozta a legnagyobb fejtörést, de húztunk egy merészet, és Jordan Hendersont neveztük erre a posztra. Egyrészt tényleg szintet lépett idén az angol, másrészt fáradhatatlan vezérként - olykor zseniális passzokkal – vezette csapatát BL-döntőig, valamint... na igen: kétségkívül az eddigi legnagyobb "majdnemig".

Majdnem, de micsoda majdnem...
photo_camera Majdnem, de micsoda majdnem... Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A támadók

És igen, bevállalom, céltáblát csinálok a fejemből:

Szalah és Hazard nélkül küldöm pályára a támadó szekciót.

Raheem Sterling az FA-kupa döntőjében is hozta szezonbéli formáját.
photo_camera Raheem Sterling az FA-kupa döntőjében is hozta szezonbéli formáját. Fotó: GLYN KIRK/AFP

A két szélen az életük eddigi csúcsszezonját záró Mané – aki nálam mellesleg a Le Tissier Trophy-t, avagy a legszebb gólt is bezsebelte – és Sterling kaptak helyet, míg a középcsatár a csapat fekete párduca báránya, Pierre-Emerick Aubameyang, tehát az egyetlen játékos, aki nem az ezüst-vagy aranyérmes csapatot erősíti. A gaboni showman első teljes PL-szezonjában lett gólkirály két másik afrikaival osztozva testvériesen 66 gólon. Na igen, de akkor mi a helyzet Agüeroval? Annyi, hogy neki nem ez volt az a szezonja, ahol kiemelkedőt nyújtott volna. Nyilván, az argentin #besztlígben töltött időszaka már magában lenyűgöző teljesítmény, de idén mintha csak azt éreztette volna velünk: nesztek, itt egy zsák gól megint, ahogy minden évben.

Jött, látott, berobbant.
photo_camera Jött, látott, berobbant. Fotó: JOSE JORDAN/AFP

Érdekesség: Aubameyang a harmadik olyan játékos a PL-ben, aki az első teljes szezonjában gólkirály tudott lenni. Az első az 1993/94-es szezonban Andy Cole (Newcastle), a második pedig 1999/2000-ben Kevin Phillips (Sunderland) a maguk 34 ill. 30 góljukkal. Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, idevehetjük még Sheringhamet is, aki a PL éra első gólkirálya volt - akárcsak Aubameyang idén, 22 találattal.

PREMIER LEAGUE 2018/2019 álomcsapat: (4-3-3) Alisson - Trent Alexander-Arnold, Virgil Van Dijk, Aymeric Laporte, Andy Roberston - Fernandinho, Jordan Henderson, Bernardo Silva - Sadio Mané, Pierre-Emerick Aubameyang, Raheem Sterling

És a végére egy abszolúte underground, csakis szimpátia alapján összeszedett csapatocska:Lukasz Fabianski (West Ham United) - Bruno Saltor (Brighton & Hove Albion), Steve Cook (Bournemouth), Connor Coady (Wolves), Andy Robertson (Liverpool) - Marc Albrighton (Leicester City), N'golo Kanté (Chelsea), Abdoulaye Doucouré (Watford), Ryan Fraser (Bournemouth) - Alexandre Lacazette, Pierre-Emerick Aubameyang = csakhogy Arsenal szurkolóként legyen valami, ami kicsit is mosolyt csalt az arcomra ebben a szezonban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.