Egy kékre festett hajú vlogger bemattolta a CDU-t

INTERNET
2019 május 25., 06:24
comments 277

Váratlan esemény okozott zavart a Németországot kormányzó kereszténydemokrata CDU-ban: az elmúlt 70 évből 50-et kormányon töltő sikerpárt látványosan zavarba jött egy amatőr videótól, és azóta sem tud mit kezdeni a szituációval, ami meghatározta az EP-választási kampány hajráját is.

link Forrás

A sztori azzal indult, hogy egy Rezo nevű 26 éves vlogger, aki eddig nem is foglalkozott politikai témákkal, május 18-án feltöltött egy 55 perces videót, amin a szokásos viccelődés, zenélés vagy kajatesztek helyett a kamerába nézve jól beolvasott a CDU-nak. Ebben még nincsen semmi különleges, csakhogy a videó valamibe nagyon beletalált, egy hét alatt ugyanis több, mint 9 milliószor töltötték le ezt a hardcore politikai tartalmat.

A monológban Rezo a fiatalok szemszögéből, alapvetően zöld-környezetvédő alapról bírálja a német kormánypárt politikáját. „A CDU tönkreteszi az életünket és a jövőnket” – mondja dühösen, majd hosszan sorolja a párt bűneit: a kreszténydemokraták kormányzása alatt szerinte 

  • nőtt az egyelőtlenség,
  • tönkrementek az iskolák,
  • Németország nem tesz eleget a klímaváltozás ellen,
  • háborús bűnöket követett el külföldön.

A vloggert a Financial Times cikke szerint alapvetően az hergelhette fel Angela Merkel pártja ellen, ami sok német youtuber társát is: a CDU teljes mellszélességgel támogatta azokat az uniós szerzői jogi változásokat, amik az ellenzők szerint a szólásszabadság és az internetes önkifejezés korlátozásához vezethetnek. Ez a konfliktus azután mérgesedett el igazán, hogy a CDU vezetői azzal reagáltak a tervezet elleni tüntetésekre, hogy na persze, azokat titokban a nagy amerikai internetes cégek finanszírozták. Ez a magyar politikai életben mostanában alapnak számító, sorosozás típusú összeeküvéselméletes vádaskodás Németországban hatalmas indulatokat szült.

A fiatalok és a CDU közti éleződő konfliktust csak tovább súlyosbította Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök, amikor azzal támadta a péntekenként tartott, Fridays for Future című gimnazista klímatüntetéseket – tegnap volt egy ilyen Budapesten – hogy a diákok miért iskolaidőben tüntetnek. „Hogyan sztrájkolhatnánk a szabadidőnkben, Sherlock?!” – reagált erre Rezo a videóban, mnthogy a megmozdulás „tanulók sztrájkjaként” is definiálták a szervezők.

A CDU zavarodottan reagált a viharos gyorsasággal népszerűvé vált videóra. Először az terjedt el, hogy Philipp Amthorral, a párt szintén 26 éves parlamenti képviselőjével csináltatnak egy válaszvideót, de Kramp-Karrenbauer hirtelen leállíttatta az akciót.

Ehelyett végül Paul Ziemiak, a párt főtitkára reagált, azzal, hogy elhívta Rezót beszélgetni. Ziemiak elismerte, hogy a vloggernek egyes dolgokban igaza van, például a netes témában, illetve abban, hogy a CDU többet is tehetett volna a klímaváltozás ügyében. De arról is beszélt, hogy ha pluszadót vetnének ki a széndioxid-kibocsátásra, az a franciaországihoz hasonló tömeges tiltakozást válthatna ki. A főtitkár ezen felül 11 oldalon át sorolta, hogy Rezo kritikája milyen pontokon ment félre.

Kramp-Karrenbauer ennyit sem engedett, szerinte teljesen egyoldalú beállítás, hogy ne tettek volna semmit a környezetért és a klímaváltozás ellen. A konzervatív Frankfurter Allgemenine Zeitung vezércikkben elemezte, hogy Rezo minden politikust hülye, inkompetens, korrupt szemfényvesztőnek beállító szövege micsoda balos populizmus, az újpopulista-szélsőjobbos Afd beszédmódjának átvétele, ami a közbeszéd primitívvé válásához és ellaposodásához vezet.

Mások, köztük egy korábbi CDU-kampányfőnök viszont arra mutattak rá, hogy a párt képtelen volt jól reagálni egy ilyen, a mai világban abszolúte várható kihívásra.

Rezo a siker hatására rákapott a politikus posztokra: azóta olyan, újabb videót rakott ki, amiben már nyíltan arra kéri a követőit, hogy az EP-választásokon semmiképp se szavazzanak se a CDU-ra, se a szociáldemokratákra, se az Afd-re. Ezt a legtöbben a Zöld párt meleltti kiállásként értelmezték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.