A Fidesz nem mozgósított akkorát a kedvenc kistelepülésein, mint a tavalyi választáson

A G7 megnézte, hogyan alakult a részvétel azokban a falvakban, ahol a 2018-as parlamenti választáson a legjobban és a legrosszabbul teljesítettek a kormánypártok. Tavaly 14 olyan település volt, ahol az összes szavazásra jogosulthoz képest 90 százaléknál több szavazatot kapott a Fidesz: most ezeken a helyeken átlagosan egy kicsit kevesebben szavaztak, mint az ország egészében.

A szórás persze így is nagy: Tornanádaskán, ahol tavaly 98,9 százalékot vitt a Fidesz-KDNP, délután egyig 100-ból már 42-en szavaztak le, Fájon és Tiszabőn (ahol 2018-ban 82 illetve 79 százalékos volt a részvétel) viszont csak 10 százalék járult urnákhoz. Egy hajszállal még alacsonyabbak a számok az olyan népesebb településeken, ahol 80 és 90 százalék közötti szavazatarányt ért el a Fidesz.

A legkevésbé Fideszes településeken viszont valamivel az országos feletti az átlag. Köztük 4 budapesti kerület és több nagyobb város is van, például Dunaújváros, Dorog, Kazincbarcika vagy Szeged. Simán 13 óráig 43 százalék szavazott le, de az apró Rudolftelepen csak 10 százalék. (G7)