A Fidesz nem mozgósított akkorát a kedvenc kistelepülésein, mint a tavalyi választáson

2019 május 26., vasárnap 12:55
28

A G7 megnézte, hogyan alakult a részvétel azokban a falvakban, ahol a 2018-as parlamenti választáson a legjobban és a legrosszabbul teljesítettek a kormánypártok. Tavaly 14 olyan település volt, ahol az összes szavazásra jogosulthoz képest 90 százaléknál több szavazatot kapott a Fidesz: most ezeken a helyeken átlagosan egy kicsit kevesebben szavaztak, mint az ország egészében.

A szórás persze így is nagy: Tornanádaskán, ahol tavaly 98,9 százalékot vitt a Fidesz-KDNP, délután egyig 100-ból már 42-en szavaztak le, Fájon és Tiszabőn (ahol 2018-ban 82 illetve 79 százalékos volt a részvétel) viszont csak 10 százalék járult urnákhoz. Egy hajszállal még alacsonyabbak a számok az olyan népesebb településeken, ahol 80 és 90 százalék közötti szavazatarányt ért el a Fidesz.

A legkevésbé Fideszes településeken viszont valamivel az országos feletti az átlag. Köztük 4 budapesti kerület és több nagyobb város is van, például Dunaújváros, Dorog, Kazincbarcika vagy Szeged. Simán 13 óráig 43 százalék szavazott le, de az apró Rudolftelepen csak 10 százalék. (G7)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt